In saptamana 13-17 mai, leul a inregistrat o evolutie usor descendenta, depreciindu-se fata de dolarul american cu 0.2%. „A fost o saptamana linistita”, apreciau dealerii din piata.
Pe piata valutara „a existat aproape tot timpul un surplus de valuta, provenind de la clientii persoane fizice”, declara Bogdan Mihoc, director de trezorerie la HVB Romania. Ultimele zile ale saptamanii au contabilizat o crestere a speculatiilor pe aceasta piata.
La casele de schimb, se constata un usor trend de crestere a diferentei dintre cursul de vanzare si cel de cumparare, situatie ce are drept cauza reactia operatorilor ce incearca mentinerea unei marje acceptabile a profitului, in conditiile diminuarii volumului tranzactiilor. „O mana de ajutor” in cresterea acestei diferente a fost data si de introducerea caselor de marcat, care au contribuit la diminuarea profiturilor caselor de schimb.
Moneda europeana isi continua marsul spre atingerea nivelului de 1/1 in raport cu dolarul, ajungand la sfarsitul saptamanii la valoarea de un euro pentru 0,9215 dolari, dupa ce a deschis saptamana la 0,9137 dolari pentru un euro. Intarirea monedei europene pare a fi, conform unor analisti de pe piata financiara internationala, rezultatul scandalului Enron (gigantul din domeniul energetic care a falimentat si care pana in ultima clipa a reusit sa-si ascunda propriile rezultate financiare prin fals contabil, realizat cu ajutorul firmei de audit Arthur Andersen). Multi dintre investitori, ingrijorati de corectitudinea rezultatelor financiare ale firmelor, calculate dupa standardele americane de contabilitate, tind sa creada ca, in scurt timp, chiar daca nu vor mai avea loc scandaluri de genul Enron, vor asista la o revizuire in sens negativ a respectivelor rezultate.
In prima jumatate a lunii mai, trei mari banci internationale – BNP Paribas, UBS Warburg si ABN Amro au modificat in sens pozitiv previziunile privind valoarea euro-ului la sfarsitul anului. Cei de la BNP Paribas, de exemplu, cred ca, la sfarsitul anului, un euro va putea fi cumparat cu 98 de centi. Acum o luna, ei vedeau un curs EUR/USD de 86 de centi pentru un euro. Pe piata romaneasca, leul s-a depreciat de la inceputul anului, in raport cu euro, cu 9,81%, fata de o depreciere de 5,96% fata de dolar.
In ceea ce priveste nivelul dobanzilor de pe piata interbancara romaneasca, acestea s-au aflat in crestere in saptamana 13-17 mai 2002, datorita faptului ca emisiunile Ministerului de Finante au absorbit resurse insemnate din piata.
Euro optimistii au avut dreptate
23 mai 2002, 12:00
Ultima modificare în 23 mai 2002, 15:00
In saptamana 13-17 mai, leul a inregistrat o evolutie usor descendenta, depreciindu-se fata de dolarul american cu 0.2%. "A fost o saptamana linistita", apreciau dealerii din piata. Pe piata valutara "a existat aproape tot timpul un surplus de valuta, provenind de la clientii persoane fizice", declara Bogdan Mihoc, director de trezorerie la HVB Romania. Ultimele zile ale saptamanii au contabilizat o crestere a speculatiilor pe aceasta piata. La casele de schimb, se constata un usor trend de cres
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Clientii bancilor trec printr-o sita noua
- Esentialul saptamanii
- Gazul din import provoaca dureri de cap la Industrii
- Accesoriile de lux aduc 300 de milioane de dolari
- Unde se ascunde curajul in reclama romaneasca?
- In imobiliare, se introduc contractele pe prestari servicii
- Romania, paradisul escrocilor
- Scumpirea actiunilor SIF a luat o pauza
- Curier
- Credite mai scumpe si mai rare