Europa nu reuşeşte să stopeze deprecierea monedei euro în ciuda adoptării planului de susţinere. Leul rămâne stabil faţă de euro, dar pierde tot mai mult teren în faţa dolarului. Moneda europeană pare că nu va reuşi prea curând să iasă din vârtejul de depreciere în care a intrat în ultimele luni. Săptămâna trecută a coborât la minimul ultimilor patru ani faţă de dolarul american, iar analiştii se aşteaptă să vadă un raport de 1:1 într-un orizont de timp n
Europa nu reuşeşte să stopeze deprecierea monedei euro în ciuda adoptării planului de susţinere. Leul rămâne stabil faţă de euro, dar pierde tot mai mult teren în faţa dolarului.
Moneda europeană pare că nu va reuşi prea curând să iasă din vârtejul de depreciere în care a intrat în ultimele luni. Săptămâna trecută a coborât la minimul ultimilor patru ani faţă de dolarul american, iar analiştii se aşteaptă să vadă un raport de 1:1 într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat.
Economiile din Uniunea Europeană, inclusiv cele din zona euro, nu se simţeau foarte bine nici înainte de declanşarea crizei din Grecia. Problemele acesteia au scos însă la iveală toate dificultăţile din regiune, au arătat că ieşirea economiilor dezvoltate din recesiune este încă fragilă şi au pus la îndoială însuşi proiectul UE şi existenţa monedei euro. Practic, în aceste săptămâni, se discută despre salvarea uniunii economice şi politice europene.
Deprecierea monedei euro nu este, în sine, o veste negativă pentru statele europene. Cele 16 ţări care utilizează aceeaşi valută capătă o mai bună competitivitate în exporturile extracomunitare, situaţie care favorizează în primul rând Germania, unde balanţa comercială continuă să se afle pe excedent. Problema care preocupă însă pe toată lumea este stabilitatea monedei şi situaţia deficitelor bugetare.
Variaţii mari în istoria euro/dolar
În istoria de circa zece ani a cursului euro/dolar, minimul atins a fost în octombrie 2000, la puţin timp după lansare, când cursul se situa la 0,83 dolari pentru un euro, iar maximul din iulie 2008 a fost de aproape 1,60. Extinderea crizei de acum doi ani a dus şi la o depreceiere bruscă a euro, până la un nivel de 1,25 dolari, iar în noiembrie anul trecut, s-a reîntors la peste 1,5 dolari. Ce se poate observa este că raportul celor două valute nu se află, în prezent, într-o dinamică neobişnuită.
Aprecierea euro faţă de dolar a avantajat moneda americană, SUA putându-şi acoperi astfel mai uşor deficitele şi obţinând totodată o competitivitate mărită la export. Scăderea monedei euro nu a venit însă ca o consecinţă a revenirii dolarului, ci ca urmare a problemelor tot mai mari din zona euro. Acordarea ajutorului necesar Greciei pentru a evita falimentul, dar şi aprobarea planului de susţinere a economiilor din regiune, în valoare de 750 de miliarde de euro, au mai atenuat deprecierea. Dar n-au oprit-o, deoarece măsurile de susţinere au fost urmate de fiecare dată de ştiri negative, cum a fost şi recenta interzicere în Germania a vânzărilor în lipsă (adică a deschiderii unei poziţii în care se mizează pe scăderea cotaţiei respectivului activ). „Chiar dacă moneda euro şi-a revenit, ca reacţie la publicarea detaliilor pachetului de ajutor, tendinţa de scădere va continua, pentru că nu s-a făcut nimic pentru a micşora povara datoriilor“, spune David Karsbol, Chief Economist la Saxo Bank. Ca un prim pas al planului, Banca Centrală Europeană a cumpărat din piaţă obligaţiuni guvernamentale în valoare de 16,5 miliarde euro, iar primul beneficiar al pachetului de 440 de miliarde euro destinat garantării împrumuturilor statelor cu dificultăţi de refinanţare ar putea fi Spania.
Scade şi preţul barilului
Euro a coborât până la 1,22 dolari săptămâna trecută, iar minimul intra-day atins s-a situat sub 1,20 dolari. Pe piaţa românească, euro se menţine în continuare în jurul valorii de 4,1-4,2 lei, însă preţul pentru această stabilitate este deprecierea monedei faţă de celelalte valute. Faţă de dolar, leul a atins un minim de 3,44 lei şi pare să continue trendul de scădere.
Faţă de dolar, deprecierea leului în acest an este de circa 17%, până acum. În cazul în care euro va atinge nivelul de 1,1 dolari, preconizat de unii analişti, leul se va deprecia în consecinţă. Pericolul rezultat din creşterea dolarului faţă de leu este scumpirea combustibililor, sub influenţa preţului de referinţă (în dolari) al barilului. Singura contrapondere la această mişcare este dată de ieftinirea barilului. De la declanşarea crizei din Grecia, barilul de petrol s-a ieftinit cu aproximativ 22%, până la un minim plasat sub 68 de dolari. Ceea ce arată că benzina nu ar trebui, deocamdată, să se scumpească.
1,22 dolari pentru un euro este minimul ultimilor patru ani, atins de moneda europeană săptămâna trecută, iar trendul de scădere nu dă semne de oprire.