Primele trei sedinte de tranzactionare ale lunii octombrie au fost dominate din nou de paritatea euro/dolar. Lipsa de interes fata de raportul leu/dolar este cauzata de evolutia din piata spot, unde de mai bine de sase luni dolarul a incremenit in dreptul pragului de 33.000 lei. Avand in vedere ca moneda unica se pregateste sa revina spre paritatea de 1:1 cu dolarul american, este posibil ca atingerea unui curs mediu de 33.500 lei sa fie amanata pentru inceputul lui noiembrie.

Dolarul scade si nici euro nu se simte bine

Evolutia paritatii pana la sfarsitul anului depinde foarte mult de decizia marilor investitori de pe pietele financiare internationale. Vestile economice sunt destul de sumbre atat pentru Zona Euro, cat si pentru Statele Unite. Unii analisti atrag atentia ca economia europeana se afla in pragul reintrarii in recesiune, in timp ce altii se asteapta ca in sedinta Rezervei Federale Americane de la inceputul lui noiembrie sa fie decisa o noua scadere a dobanzii de referinta, care se afla deja la cel mai scazut nivel al ultimilor patruzeci de ani. Iar peste toate acestea planeaza amenintarea razboiului din Golf, care va duce, in opinia tuturor, la o scadere a cursului dolarului si la o crestere a pretului petrolului.
Efortul cumparatorilor de la Sibiu de a realiza contracte pe raportul leu/dolar cu preturi cat mai scazute s-a vazut incununat de succes. Acestea au fost realizate la un pret de 33.400 lei, ceea ce presupune o depreciere lunara de circa 1%.
Alin Aleman, broker la bursa din Sibiu, considera ca interesul pentru contractul leu/dolar s-a diminuat „din cauza lipsei oscilatiilor cursului de schimb din ultimele luni. Hedgerii, care dominau aceasta piata, s-au orientat in ultima perioada spre piata optiunilor euro/dolar, care poate sa le ofere protectia necesara acoperirii riscului valutar”.

Speculatorii pariaza contra dolarului

„Piata euro/dolar se afla acum intr-o faza care este favorabila mai mult elaborarii de strategii si mai putin operatiunilor speculative, considera Alin Aleman. Chiar astazi (3 octombrie, n.red.) s-ar putea sa asistam la doborarea de catre euro a pragului de 99 de centi. Daca acest lucru se va produce, urmatoarele praguri de rezistenta vor fi cele de 99,60 si chiar 99,90 centi, moment in care, dupa parerea mea, pe piata la termen vor avea loc vanzari masive. Personal, prognozez ca daca se va produce cresterea euro in raport cu dolarul american, va fi doar de scurta durata. Deocamdata insa, la fel ca si pe pietele financiare internationale, numarul de pozitii deschise pe contractul futures euro/dolar ramane redus. Aceasta din cauza ca exista un echilibru intre euro si dolar si participantii la piete asteapta conturarea unui trend”.    
Luna trecuta, pretul futures pentru scadenta octombrie a scazut de la 99,20 de centi la 98,70 de centi, dupa ce la inceputul lunii cotatia fusese de 98,20 centi. In prima zi a acestei luni euro a fost tranzactionat la 98,50 – 98,80 centi, pentru ca in data de 3 octombrie tranzactiile sa fie realizate la 98,65 – 98,95 centi.
Segmentul options a fost dominat de speculatori. Vanzatorii au incercat sa atraga din nou cumparatorii, ca si in precedentele doua luni, solicitand prime reduse pentru preturi de exercitare CALL mai ridicate. Astfel, pentru un pret de 99,50 centi primele au fost de 15.000 – 40.000 lei, iar pentru pretul de exercitare de 100 de centi primele s-au ridicat la 15.000 – 20.000 lei. Ramane de vazut cine va obtine profit la sfarsitul lunii.
In primele trei trimestre ale acestui an operatorii de la Sibiu au realizat tot atatea contracte cate au fost tranzactionate anul trecut: 189.559 contracte in 2002 fata de 188.973 contracte in 2001. In lunile ianuarie – septembrie, pe piata sibiana s-au realizat 154.242 contracte futures, restul fiind optiuni; in perioada similara a anului 2001 s-au realizat 108.877 contracte. Cresterea 2002/2001 este de circa 42%.