Euro se apropie din nou de paritate cu dolarul american

Europa este una dintre regiunile cele mai vulnerabile la amenințarea președintelui ales al SUA, Donald Trump, în ceea ce privește creșterea taxelor la importurile SUA. America cumpără orice din Europa, de la mașini, la produse chimice și genți de lux, iar majorarea tarifelor ar afecta economia pieței unice, deja slăbită. Creșterea a fost anemică în zona euro, iar ratele dobânzilor sunt mai mici decât în alte economii dezvoltate.

În plus, incertitudinea politică din Franța și Germania – cele mai mari două economii din UE – a crescut riscurile investițiilor în aceste țări, pentru guvernele de la Paris și Berlin fiind mai dificil să rezolve problemele structurale care împiedică creșterea.

Slăbiciunea monedei euro este legată și de puterea generală a dolarului american. Cererea de active denominate în moneda americană a crescut așteptările conform cărora politicile administrației Trump vor stimula creșterea economică și profiturile corporative în SUA. Supraperformanța relativă a activelor din SUA este o tendință care a afectat majoritatea monedelor importante în 2024, indicele Bloomberg Dollar Spot crescând cu peste 7%, cel mai mare câștig anual din 2015.

Cât de probabilă este paritatea euro-dolar

În urma alegerilor din SUA, cel puțin 10 bănci au prognozat un euro mai slab, unele anticipând chiar o mișcare sub pragul de 1:1 în 2025. Există însă multă incertitudine cu privire la amploarea și viteza cu care ar putea fi implementate propunerile lui Trump.

Bloomberg Intelligence vede dolarul și euro pe punctul de a atinge paritatea în acest an, deși identifică patru factori declanșatori-cheie care ar putea schimba traiectoria.

De ce este importantă această paritate

Atingerea parității este semnificativă din punct de vedere psihologic pentru investitori și factorii de decizie politică și ar putea provoca o perioadă de volatilitate pentru euro, deoarece miliarde de pariuri pe opțiuni sunt legate de aceasta.

Riscul ca o țară să iasă din zona euro rămâne unul destul de mare, iar ajungerea la paritate ar putea încuraja politicienii populiști care se opun monedei unice. Partidul de dreapta, AfD, din Germania, va avea o campanie electorală în care pledează pentru ieșirea țării din UE și euro.

euro, dolari, bani
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Cum ar afecta o monedă europeană mai slabă economia UE?

Factorii de decizie politică salută adesea o monedă mai slabă ca mijloc de stimulare a creșterii economice, deoarece asta poate face exporturile mai competitive. Acest impact pozitiv poate fi diminuat dacă SUA impun tarife asupra acestor bunuri. Un euro mai slab va scumpi importul de materii prime și ar putea reaprinde presiunile prețurilor.

Ar fi o mare problemă pentru Banca Centrală Europeană, care spera ca inflația post-pandemie să fie, în sfârșit, sub control. Isabel Schnabel, membru al consiliului executiv al BCE, a avertizat că o „depreciere semnificativă” a cursului de schimb al euro ar avea un impact asupra inflației.

Pentru consumatori, un euro mai slab va însemna bani mai mulți pentru bunuri importate și vacanțe în afara zonei euro. În schimb, sectorul turistic al Europei poate beneficia de un aflux de vizitatori din SUA.

BCE ar putea interveni pentru a sprijini euro?

Rata de schimb nu este o țintă politică pentru BCE. Factorii de decizie țin cont de mișcările cursului de schimb atunci când stabilesc ratele dobânzilor, dar intervenția directă pentru sprijinirea euro este extrem de rară.

Până acum, banca centrală a intervenit pe piețele valutare doar de câteva ori: pentru a sprijini euro în 2000 și ca parte a unui efort coordonat al G-7 de a slăbi yenul japonez, în 2011.