Moneda europeana isi continua caderea in raport cu dolarul american, dupa ce Banca Centrala Europeana i-a acordat un prea mic suport financiar. Euro a ajuns sub pragul de 85 de centi, pentru prima data in ultimele sase luni.
Timp in care Banca Centrala a intervenit cu timiditate in sustinerea propriei monede pe piata financiara, iar in Franta a aparut pe neasteptate riscul cresterii somajului.
Doar peste noapte, pe piata de pe Wall Street, euro a pierdut in valoare de la 85,6 centi la 84,8. Ultima data cand euro fusese „doborat” la un asemenea nivel in lupta cu dolarul american a fost toamna trecuta. Pe 27 noiembrie 2000, euro cobora sub 0,85 de dolari. Acum, moneda europeana se afla la mai putin de 3 centi distanta de recordul absolut al devalorizarii sale, de 0,8230 dolari, care a fost atins la 26 octombrie 2000.
Banca Centrala Europeana nu a intervenit
Desi moneda europeana a fost slabita puternic si repetat in lupta de piata dusa cu dolarul american, Banca Centrala Europeana nu a intervenit prea des in sustinerea ei, sau, daca a facut-o, atunci sprijinul acordat a fost prea mic si a devenit in scurt timp ineficient. Cu toate acestea, bancherul sef al Uniunii Europene considera ca a facut tot ce trebuia, chiar daca asta inseamna si faptul ca nu a facut, practic, nimic. Ultima scadere a puterii de cumparare a euro in raport cu moneda americana a venit dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Wim Duisenberg, a declarat, saptamana trecuta, citat de BBC, ca politica monetara dusa de banca a fost „adecvata” si a negat faptul ca o crestere, macar si temporara, a inflatiei, peste nivelul de 2% ar necesita o ajustare, o modificare a actiunilor bancii. Vorbind in cadrul unei intalniri a sefilor bancilor centrale europene, desfasurata la Viena, Duisenberg a precizat insa ca „anumiti factori de moment au impins inflatia peste rata de doua procente”. Dar conditiile de acum sunt considerate a fi complet diferite fata de momentul ultimei interventii pe piata a Bancii Centrale Europe. Aceasta este si opinia lui Klaus Liebscher, membru al Consiliului Bancii.
Somajul din Franta loveste in euro
Euro a slabit si mai mult, in contextul inregistrarii peste asteptari a unei cresteri a somajului din Franta. Rata francezilor fara loc de munca a ramas neschimbata, la 8,7 % in luna aprilie, pe baza criteriilor Organizatiei Internationale a Muncii. Aceasta, in ciuda unei surpinzatoare cresteri a numarului de someri, anuntata saptamana trecuta de ministerul francez al muncii. Organizatia internationala numarase un surplus de doar 5.000 de someri, adica o crestere lunara a somajului de 0,2 procente. Cu toate acestea, somajul din Franta ramane stabil la cel mai mic nivel al sau din ultimii 18 ani.
De Anul Nou, euro iese pe piata
Moneda europeana nu inceteaza pregatirile pe care le face pentru intrarea ei efectiva pe piata, adica pentru aparitia in circulatie a bancnotelor si monedelor euro, chiar daca are de luptat cot la cot cu dolarul. La 1 ianuarie 2002, exact la trei ani dupa ce a fost lansata moneda unica europeana, cei ce traiesc sau calatoresc in spatiul U.E. vor putea simti intre propriile degete fosnetul placut al noilor bancnote sau raceala metalica a monedelor. Bancile europene si chiar multe dintre companii fac deja tranzactii in euro, ca moneda electronica. Dar foarte curand euro va deveni un instrument de plata real, zornaind in buzunarele a peste 300 de milioane de clienti din cele 12 state ale eurozonei. Din iulie 1999 pana in prezent, tiparnitele si masinile au scos peste 14 miliarde de bancnote si mai mult de 56 de miliarde de monede euro.    

(Prelucrare dupa BBC )