In perioada 8 – 14 noiembrie, moneda unica a fost mai puternica decat cea americana. Dupa atingerea, in 11 noiembrie, a unui maxim de 101,69 centi (valoare aflata sub maximul de 102,07 centi, inregistrat la jumatatea lui iulie), euro a inceput sa scada, la finele intervalului ea fiind cotata intre 100,30 – 101,01 centi.

Evolutia paritatii a determinat o puternica efervescenta in piata futures de la Sibiu, majoritatea tranzactiilor fiind de tip options. In primele zece sesiuni de tranzactionare au fost realizate aproape 25.000 contracte, pragul de 40.000 de contracte putand fi astfel atins pana la sfarsitul lunii. In opinia presedintelui Bursei, Teodor Ancuta, „volumul tranzactiilor zilnice ar fi putut atinge chiar 10.000 de contracte. Aceasta evolutie ar fi fost posibila in situatia in care CNVM ar fi aprobat regulamentele de autorizare a societatilor de bursa, a caselor de compensatie si a traderilor. Aceste regulamente sunt asteptate de nu mai putin de 16 agentii de brokeraj, cea mai mare parte a lor SVM-uri”, a incheiat presedeintele bursei sibiene.

De la inceputul lunii, in piata contractelor pe pretul graului au fost tranzactionate 1.000 tone de grau. Jumatate din contracte au fost realizate pentru scadenta lunara la un pret de 3.500 lei/kg, iar restul pentru decembrie, la un pret de 3.600 lei/kg, cu livrarea in Sibiu.
La jumatatea lunii trecute, cand au fost realizate primele contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta noiembrie, pretul futures a fost de 33.750 lei. Chiar daca guvernatorul BNR a declarat ca doreste o crestere mai accentuata a cursului monedei americane, brokerii de la Sibiu au coborat pretul pana la 33.700 lei. In noiembrie, tranzactiile au fost realizate la preturi cuprinse intre 33.750 si 33.800 lei, ceea ce ar insemna ca deprecierea leului fata de dolar nu va depasi luna aceasta 1%. La finele intervalului (14 noiembrie), cotatiile din piata erau de 33.650 – 33.675 lei la cumparare si 33.850 lei la vanzare.

„Banca Nationala a trebuit sa franeze cresterea dolarului, ca urmare a evolutiei paritatii euro/dolar, considera un broker sibian. Probabil ca BNR continua sa achizitioneze dolari din piata valutara, luna trecuta cumparand peste 300 milioane dolari, pentru a tempera o posibila apreciere a leului. Daca euro se va mentine peste pragul de un dolar, este foarte posibil ca la sfarsitul anului sa nu fie depasit un curs de 34.100 lei/dolar”, a incheiat brokerul.

Dobanzile au reglat paritatea euro-dolar

Faptul ca Banca Centrala Europeana (BCE) si cea a Angliei au decis sa nu modifice nivelul dobanzilor de referinta (mentinandu-le la 3,25%, respectiv 4%) a determinat la o crestere rapida a monedei unice. La aceasta a contribuit si decizia Fed (Banca Centrala a SUA) de a reduce dobanda americana cu 0,5 puncte, pana la un minim de 1,25%. Se pare insa ca aceasta nu va fi ultima scadere, Roger Ferguson, vicepresedintele Fed, declarand ca nu au fost epuizate posibilitatile de reducere a ratelor pe termen scurt. La randul sau, Alan Greenspan a declarat ca scaderea dobanzilor trebuie inteleasa ca o „iesire de siguranta” in cazul in care economia americana nu va intra intr-o noua perioada de crestere.

Ramane de vazut ce se va intampla in perioada urmatoare. BCE face tot mai greu fata presiunilor exercitate de guvernele din cadrul UE, care solicita o scadere a dobanzilor din euro-zona cu cel putin 0,5 puncte. In acelasi timp, Comisia Economica a UE a anuntat ca pentru anul viitor se prognozeaza o crestere a PIB de 1,8%, fata de 0,8% anul acesta, ceea ce ar putea fi semnul unui reviriment economic pe ansamblul UE si, implicit, un motiv de crestere a increderii in euro.

La Sibiu, contractele pe paritatea euro/dolar au fost realizate la 100,65 – 101 centi la inceputul intervalului 8 – 14 noimebrie, maximul fiind de 101,30 centi. La sfarsitul perioadei analizate, euro a coborat la 100,50 – 100,78 centi. Pentru scadenta 24 decembrie tranzactiile au fost realizate la 100,50 centi, semn ca brokerii asteapta o stabilizare a paritatii euro – dolar.