Vineri a avut loc la Paris o ceremonie simbolică în cursul căreia fostul preşedinte al Eurogrupului, olandezul Jeroen Dijsselbloem, i-a predat ştafeta (sub forma unui clopoţel utilizat la deschiderea şedinţelor) lui Mario Centeno, al cărui mandat va începe sămbătă. 

"Fereastra de oportunitate de care dispunem în prezent, atât politic cât şi economic, ar trebui utilizată pentru a finaliza reforma instituţiilor din zona euro. Acest lucru priveşte atât uniunea bancară, uniunea pieţelor de capital cât şi discuţiile cu privire la politica bugetară", a declarat Mario Centeno, care a adăugat că este foarte motivat pentru a-şi duce cu bine la capăt mandatul său de doi ani şi jumătate în fruntea Eurogrupului. "Am ieşit din criză dar trebuie să recunoaştem că munca nu s-a terminat", a avertizat Mario Centeno, subliniind importanţa răspunderii la aşteptările cetăţenilor şi construirii unei zone euro mai robuste şi mai rezistente. 

Eurogrupul aduce laolaltă miniştrii de Finanţe din cele 19 state membre ale zonei euro. Olandezul Jeroen Dijsselbloem a apreciat că succesorul său dispune de un sprijin puternic în rândul Eurogrupului pentru a duce şi mai departe reformele şi modernizarea zonei euro. 

Novice în politică la intrarea sa în Guvern în 2015, Mario Centeno, un profesor de economie în vârstă de 51 de ani fără afiliere politică, a devenit rapid simbolul reuşitei economice a ţării sale, care anterior era considerată una din verigile slabe ale zonei euro.

AGERPRES