Eurobarometru realizat de Parlamentul European. Românii sunt de părere că aderarea la Uniunea Europeană aduce multe beneficii. Potrivit celui mai recent sondaj, șapte din zece români (69%) cred că aderarea la Uniunea Europeană vine cu multiple avantaje. Cifra este în concordanță cu media UE.
De asemenea, sondajul indică că 75% dintre români ar fi dispuși să participe la alegerile europene dacă acestea ar avea loc în următoarea săptămână. Această cifră reprezintă unul dintre cele mai ridicate procente din întreaga UE. În ultimele alegeri europene, prezența la vot în România a fost de 51,2%.
Datele din Eurobarometru, cu șase luni înaintea alegerilor
Parlamentul European a prezentat rezultatele acestui Eurobarometru miercuri. Datele vin cu șase luni înaintea alegerilor europene. Acestea sunt planificate să aibă loc între 6 și 9 iunie 2024.
Într-un comunicat de presă al Parlamentului European se arată care sunt principalele motive invocate de respondenții din România pentru beneficiile aduse de apartenența la UE. Acestea sunt reprezentate de noi oportunități de angajare oferite de Uniunea Europeană (42%).
Un procent de 28% indică un alt avantaj ca fiind îmbunătățirea nivelului de trai. Urmează contribuția UE la menținerea păcii (25%) și colaborarea cu alte state europene (25%).
Interes mare pentru menținerea păcii și consolidarea securității
Pentru participanții din întreaga Uniune Europeană la acest sondaj, motivele principale sunt reprezentate de contribuția UE la menținerea păcii și consolidarea securității (34%), alături de îmbunătățirea cooperării între statele membre ale Uniunii Europene (34%).
De asemenea, conform datelor din martie acestui an, imaginea UE printre cetățenii europeni a rămas stabilă. Un procent de 45% dintre cetățeni au o imagine pozitivă despre UE. Doar 38% au o imagine neutră și 16% au o imagine negativă. În România, 49% dintre cetățeni au o imagine pozitivă despre UE. Un procent de 35% au o imagine neutră și 14% au o imagine negativă.
Acțiunile UE au un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi
Conform acestui Eurobarometru, 70% dintre cetățenii UE (60% dintre cetățenii români) cred că acțiunile Uniunii Europene au un impact semnificativ asupra vieților lor de zi cu zi. Mai mult de o treime din cetățenii UE consideră că prioritățile principale ale Parlamentului European ar trebui să fie lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (36%) și îngrijirea sănătății publice (34%).
Printre alte teme importante pentru cetățenii UE se numără acțiunile de combatere a schimbărilor climatice (29%). Sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (29%) sunt și ele pe listă. Migrația și azilul (18%), clasată pe locul nouă în prezent, a crescut cu șapte puncte procentuale față de toamna anului trecut. A devenit, astfel, această temă o preocupare în creștere.
Conform opiniei cetățenilor români participanți la sondaj, prioritățile Parlamentului European ar trebui să fie sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%), îngrijirea sănătății publice (35%), și lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (34%).
Probleme mari în plata facturilor
Sondajul mai indică faptul că dificultățile socioeconomice afectează în continuare mulți europeni. Cu toate acestea, indicatorii s-au îmbunătățit ușor în ultimele șase luni, conform comunicatului Parlamentului European. Astfel, 73% dintre respondenți (cu 6 puncte procentuale mai puțin față de primăvară) consideră că nivelul lor de trai va scădea în următorul an.
Peste o treime dintre europeni (37%) întâmpină dificultăți în a-și plăti facturile uneori sau de cele mai multe ori. Procentul de cetățeni ai României care se confruntă cu aceste dificultăți la plata facturilor uneori sau de cele mai multe ori este de 57%.