Potrivit studiului, unul din doi români crede despre el că știe foarte multe sau mai multe lucruri despre bani decât media adulților din țara sa. 41% dintre români spun că au cunoștințe similare mediei și doar 7% spun că au cunoștințe puține sau deloc în ceea ce privește banii și chestiunile financiare.

Deși cred că dețin informații financiare, în momentul în care le sunt adresate întrebări concrete și simple despre inflație, dobânzi sau investiții, ori corelațiile dintre acestea, 30% dintre români nu reușesc să răspundă corect decât la cel mult o întrebare, 57% la două sau cel mult trei întrebări și doar 13% au 4 sau 5 răspunsuri corecte. Astfel că România s-a clasat pe ultimul loc între statele Uniunii Europene la scorul obținut pentru cunoștințe financiare reale.

Despre studiu: Sondajul a fost solicitat de Comisia Europeană, Direcția Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital și coordonată de Direcția Generală Comunicare. Chestionarele au fost aplicate în teren de Ipsos European Public Affairs. În toată UE au participat 26.139 de persoane, iar în România 1.063. Perioada de aplicare a chestionarelor a fost 29 martie – 5 aprilie 2023, prin interviuri asistate de calculator (CAWI).

Testul de cunoștințe financiare aplicat participanților la acest studiu Eurobarometru a avut 12 întrebări. În urma răspunsurilor, statele participante au fost clasificate în funcție de gradul de corectitudine la aceste răspunsuri. Prima întrebarea a fost cea de auto-percepție, cea care stabilea și scorul de cunoștințe financiare, la aceasta toate răspunsurile erau corecte:

Cum ați aprecia cunoștințele dvs. generale despre chestiuni financiare în comparație cu alți adulți din România?

Răspunsurile românilor la întrebarea de mai sus au fost, pe o scală de la 0 la 5, următoarele:

  • foarte ridicate 8%
  • destul de ridicate 43%
  • medii 41%
  • destul de scăzute 6%
  • foarte scăzute 1%
  • nu știu 0%

În clasamentul european, România a ieșit astfel pe primul loc la această percepție. 51% dintre respondenții din România descriu cunoștințele lor generale despre chestiuni financiare ca fiind “foarte ridicate” sau “destul de ridicate” în comparație cu alți adulți din țara lor. România este urmată de Franța (42%), Polonia (40%) și Finlanda (39%), unde aproximativ patru din zece respondenți își descriu cunoștințele financiare ca fiind “foarte ridicate” sau “destul de ridicate” în comparație cu alți adulți.

Vezi aici toate raspunsurile!