Românii se opun în proporţia cea mai mare ajutorului umanitar oferit de UE pentru Ucraina

Potrivit unui sondaj eurobarometru realizat în ianuarie-februarie 2023, dintre toți cetățenii europeni, românii sunt cei care se opun cel mai mult împotriva ajutorului umanitar oferit de Uniunea Europeană (UE) Ucrainei din cauza izbucnirii războiului.

Potrivit sondajului respectiv, românii ocupă primul loc la rata de dezaprobare (25%) față de ajutorul umanitar oferit de UE poporului ucrainean din cauza războiului. După România, urmează Bulgaria (15% rată de dezaprobare) și Slovacia (11% rată de dezaprobare). La capătul opus se află Olanda, Lituania și Luxemburg (1% rată de dezaprobare).

În plus, românii se opun în proporție de 24% primirii refugiaților de război din Ucraina în statele membre UE. La acest capitol, România este întrecută doar de Cehia (26%).

La polul opus se află Olanda, Danemarca și Finlanda. De altfel, românii se împotrivesc în proporție de 35% oferirii de sprijin financiar Ucrainei. Rate mai mari de respingere sunt înregistrate doar în Slovacia, Bulgaria și Cehia.

67% dintre români sunt de acord cu sancțiunile impuse Rusiei

Pe de altă parte, 67% dintre români sunt de acord cu sancțiunile impuse Rusiei, doar 25% dintre ei le dezaprobă. Totodată, 55% dintre români aprobă finanțarea de către Uniunea Europeană (UE) a cumpărării de armament pentru Ucraina, iar 36% dintre ei dezaprobă acest lucru.

Conform sondajului respectiv, 47% dintre cetățenii europeni tind să aibă încredere în UE, iar 32 % tind să aibă încredere în guvernele naţionale. 45% dintre cetățenii europeni au o imagine pozitivă despre UE, în timp ce 36% dintre ei au o imagine neutră şi 18% dintre ei au o imagine negativă.

În România, 52% dintre respondenți au încredere în UE, în timp ce 39% din români afirmă că nu au încredere în UE, iar 9% dintre români nu știu ce să creadă. România e la mijlocul clasamentului. La nivel european, 62% dintre respondenţi declară că sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE: 62% dintre români sunt optimiști în legătură cu viitorul UE, în timp ce 34% dintre ei sunt pesimiști.

Sondajul Eurobarometru a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față și online desfășurate între 12 ianuarie 2023 și 6 februarie 2023. Au fost intervievați 26.468 de cetățeni din statelel membre UE.

Uniunea Europeană NU a decis încă ce sancțiuni noi va aplica Rusiei

Referitor la sancțiunile UE impuse asupra Rusiei, vă amintim că surse diplomatice, citate de către agenția de presă Reuters, au informat că, momentan, statele membre din UE nu au reuşit să ajungă la un acord comun în legătură cu noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, decizie luată în contextul în care pe data de 24 februarie 2023 se va împlini un an de zile de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Noul pachet de sancțiuni a fost propus de către Comisia Europeană (CE) și include: interdicţii pentru importuri din Rusia în valoare de peste 10 miliarde de euro, interzicerea importurilor de cauciuc rusesc și interzicerea exporturilor europene către Rusia pentru echipamente tehnologice şi piese de schimb pe care țara respectivă le-ar putea folosi pe câmpul de luptă din Ucraina.

Comisia Europeană a propus, de altfel, că statele membre din UE să monitorizeze mai bine activele ruseşti aflate pe teritoriile lor, în timp ce Bruxelles-ul caută modalităţi de a folosi activele rusești pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei după ce se va încheia războiul, însă unele state membre UE nu sunt mulţumite de riscul de a primi amenzi în cazul unor deficienţe în raportarea activelor rusești.

„Sunt mai multe chestiuni divergente, inclusiv asupra cauciucului şi obligaţiilor de raportare”, a precizat una dintre acele surse.

Discuțiile despre noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei au loc joi, 23 februarie 2023, la Bruxelles.