Obligatiunile guvernamentale denominate in euro emise de statul roman vor putea fi listate in viitor pe platforma de tranzactionare electronica NewEuroMTS, ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Anuntul a fost facut de compania EuroMTS, detinatoarea platformei, citata de publicatia on-line Bobsguide.

Odata ce obligatiunile romanesti in euro vor fi listate, vor beneficia de aceeasi lichiditate de care dispun si alte obligatiuni emise de state din spatiul central si est european care nu au aderat inca la zona euro. Lista emitentilor din acest spatiu cuprinde tari ca Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia, Lituania si Cipru. Totodata, la NewEuroMTS vor putea fi listate si obligatiunile emise de Bulgaria tot ca efect al aderarii acestei tari la UE.

Includerea obligatiunilor emise de cele doua state pe piata Uniunii Europene reprezinta un nou pas catre integrarea pe piata de capital europeana din care vor beneficia investitorii, intermediarii si emitentii” spune Gianluca Garbi, CEO EuroMTS Limited. Potrivit acestuia, extinderea Uniunii Europene are  atat efecte politice, cat si efecte pe pietele financiare europene.

NewEuroMTS este o piata dedicata tranzactionarii obligatiunilor guvernamentale denominate in moneda europeana ce functioneaza din mai 2004, momentul aderarii a zece noi state la Uniunea Europeana: Cipru, Cehia, Polonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Malta, Slovenia si Estonia. NewEuroMTS este condusa de bordul de directori ai EuroMTS care, la recomandarea unui Comitet, sunt responsabili de trasarea regulilor de tranzactionare pe piete.

EuroMTS Limited este o companie privata londoneza care coordoneaza o platforma electronica pan europeana de tranzactionare a obligatiunilor guvernamentale  si obligatiunilor emise de alte institutii guvernamentale, denominate in euro, si avand o valoare minima de 5 miliarde de euro.

Sursa: Capital 10 Ianuarie 2007