"Un procent de 63%  dintre utilizatorii români de software piratează produsele, iar la nivel global 43% din cei care folosesc aplicaţii software piratează programele", a spus Zavarici, într-o conferinţă cu tema "Beneficii şi provocări – de la licenţe la cloud", găzduită de Intel România.

Potrivit sursei citate, industria de software trece prin schimbări majore în condiţiile în care asistăm la o explozie a terminalelor mobile, care vor ajunge la un volum de 7,1 miliarde, până în 2015.

Deputatul Varujan Pambuccian consideră că sistemele de tip cloud aduc avantaje utilizatorilor de internet care folosesc sistemele de surse deschise, dar adopţia cloud-ului nu se va face foarte repede, din motive de existenţă a mentalităţii că sistemul nu este sigur.

‘Vestea proastă este că software-ul va fi pe bani din ce în ce mai puţini, dar va fi din ce în ce mai greu de piratat, chiar dacă azi există impresia este că un cloud public este nesigur’, a spus Pambuccian.

Sistemele deschise cloud îşi propun să facă informaţia şi aplicaţiile web mai accesibile şi mai uşor disponibile şi pun în comun resursele de stocare, de procesare şi cele aplicative.