Eurocomisarul suedez: Putin câştigă din decizia privind Schengen

Schengen

Sursă: Dreamstime

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și-a exprimat în faţa Parlamentului European profundă dezamăgire față de decizia Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne de săptămâna trecută de a nu accepta Bulgaria și România în Schengen, transmite BTA.

Eurocomisarul suedez: Putin câştigă din decizia privind Schengen

„Am pierdut cu toții din votul de săptămâna trecută. Există un singur câștigător și el se află la Kremlin. Deși decembrie este luna cadourilor, aș îndemna să nu i se facă cadouri lui (președintele rus Vladimir) Putin”, a spus Johansson, conform mediapool.bg

Ea a reamintit că atunci când țările europene sunt divizate, ele sunt slabe.

„Puterea noastră este în unitate. Trebuie să primim Bulgaria și România în Schengen, așa cum am promis, pentru că merită și pentru că aşa este corect. Altfel, ne lăsăm în mâinile Rusiei, lăsăm diviziunea să prevaleze”, a spus ea.

Johansson a reiterat că extinderea spațiului Schengen rămâne principala sa sarcină. „Sunt hotărâtă să fac acest lucru să se întâmple. Vom continua să lucrăm cu Consiliul UE pentru ca ambele țări să fie acceptate anul viitor”, a adăugat comisarul european.

Austria și Olanda au blocat intrarea Bulgariei în Schengen, în timp ce România a fost oprită doar de Austria

Austria și Olanda au blocat intrarea Bulgariei în Schengen, în timp ce România a fost oprită doar de Austria. Problema Schengen a fost pusă insistent pe ordinea de zi de către Președinția cehă a Consiliului UE, Praga susținând acceptarea țărilor balcanice.

„Bulgaria și România au arătat ce înseamnă implementarea regulilor privind Schengen. Mai ales în timp de război, trebuie să dăm dovadă de unitate. Există o problemă cu migrația ilegală, dar trebuie să rezolvăm această problemă împreună. Bulgaria și România nu sunt de vină, statisticile o demonstrează – Ungaria și (prim-ministrul maghiar Viktor) Orbán au deschis porțile. Deciziile Olandei și Austriei sunt greșite”, a arătat Partidul Popular European în poziția sa.

Potrivit Grupului Socialiștilor și Democraților, acțiunile Olandei și Austriei vor alimenta sentimentele antieuropene și populiste în Bulgaria și România. Potrivit grupului „Renew Europe”, decizia este din motive pur politice interne în Austria.

„Este păcat, nu există nicio justificare. Adevărul este că Bulgaria și România aplică regulile mai bine decât țările care sunt deja în Schengen. Consiliul European trebuie să corecteze greșeala Consiliului UE. Bulgaria și România au dreptul să fie în Schengen”, au subliniat liberalii.

Grupul Verzilor și-a exprimat nedumerirea cu privire la refuzul din Consiliul Uniunii Europene. Conservatorii și reformatorii europeni au definit motivele refuzului de la Haga și Viena drept „justificări false”.