„Grupul PPE propune revizuirea interdicției pentru motoarele cu combustie internă, stabilită pentru 2035. Susțin această propunere, pentru că este un subiect important pentru România”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Potrivit lui Dan Motreanu, industria auto din țara noastră are o cifră de afaceri de 30 de miliarde de euro, realizează 13% din PIB și 29% din exporturi.
230.000 de români lucrează în industria auto și cea a componentelor. Interdicția planificată pentru 2035 ar fi afectat atât marii producători auto, cât și companiile de produse auxiliare, vitale pentru economia noastră.
El a precizat că, fiind un pilon cheie al economiei, sectorul auto oferă peste 13,8 milioane de locuri de muncă de calitate în UE pe întregul lanț valoric și contribuie cu 7% la PIB-ul UE, generând bogăție în toate statele membre.
„Am votat împotriva actului normativ privind încetarea vânzării de automobile noi cu motoare termice începând din 2035, atunci când a fost discutat de Parlamentul European. Am considerat că dezavantajează economia europeană și avantajează state precum China. Am solicitat Comisiei Europene sã revizuiascã obiectivele privind standardele de emisii si sã permită utilizarea motoarelor pe combustie și după anul 2035”, a adăugat europarlamentarul.
Potrivit propunerii PPE, viitoarea interdicție din 2035 privind motoarele cu ardere internă ar trebui anulată.
„Asta înseamnă să permitem o combinație de tehnologii, menținând în același timp intenția de atingerea obiectivelor de decarbonizare ale Uniunii. În timp ce vehiculele electrice vor juca un rol major în tranziția către un viitor neutru din punct de vedere climatic, alte tehnologii pot ajuta la atingerea obiectivelor noastre climatice. Revizuirea ar trebui să recunoască rolul combustibililor alternativi, inclusiv al combustibililor electronici, al biocombustibililor, al combustibililor regenerabili sau sintetici”, a conchis Dan Motreanu.
În strategia adoptată, Grupul PPE solicită ca, în urma dialogului strategic privind viitorul sectorului automobilelor, propus de președinta Comisiei Europene, să fie definită o strategie holistică a UE care să ajute sectorul să gestioneze diferitele provocări și să revizuiască cadrul de reglementare aplicabil al UE.