Explicaţii de ultimă oră din partea ASF, în legătură cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a Euroins.
De ce a fost, de fapt, retrasă autorizaţia de funcţionare a Euroins? ASF: Nu vorbim aici de un faliment de piață
Aceasta a fost retrasă pentru că firma de asigurări nu a respectat regulamentele, şi nu din cauze economice.
„Noi nu vorbim aici de un faliment de piață, de o firmă care intră în faliment din cauze economice.
Noi vorbim de faptul că o firmă nu a respectat cadrul de reglementare, vorbim de faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară a stopat acest lucru.
Decizia de retragere a autorizației de funcționare la această societate este o măsură venită să penalizeze acest comportament”, a explicat Daniel Apostol, directorul de comunicare al ASF, pentru Antena 3.
Se îngheaţă preţurile pe piaţă RCA?
Reprezentatul Autorităţii de Supraveghere Financiară a explicat că, în acest moment, se ia în calcul o soluție de înghețare pe o perioadă determinată a prețurilor de vânzare pentru poliţele RCA.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară nu are atribuții de a reglementa prețuri, de a controla prețuri. Prețurile sunt stabilite liber de fiecare asigurator. La fel, politica comercială a service-urilor le aparține.
Se ia în calcul o soluție de înghețare pe o perioadă determinată a prețurilor de vânzare practicate de companiile de asigurări în luna martie 2022, ceea ce înseamnă că rata inflației care a afectat a fost înghițită de prețuri în ultimul an.
Prețurile care spuneți că sunt împovărătoare pentru consumatori ar dispărea din tarifele pe care ar urma să le practice pe o perioadă determinată de timp”, a mai indicat Daniel Apostol.
Decizia oficială luată de ASF şi comunicată cu o zi în urmă
Reamintim că, vineri dimineaţă, pe 17 martie, ASF a transmis următorul comunicat:
„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.
Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.
Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.
La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei.
Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.
Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății.
Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.”