In strategia de dezvoltare a bancii ne-am propus ca segmentul de clienti caruia sa ne adresam sa fie cel format din persoanele fizice si IMM-uri. Intrebarea dumneavoastra cred ca vizeaza insa parteneriatul strategic incheiat intre banca noastra si Blocul National Sindical, parteneriat conform caruia oferim o serie de facilitati membrilor de sindicat pentru produsele bancare pe care le oferim. Exista deja produsul „Microcredit”, prin care acestia pot contracta imprumuturi cu dobanda redusa in valoare maxima de cinci salarii nete, prin doar o singura vizita la banca. O alta componenta a parteneriatului este si participarea BNS la actionariatul bancii (BNS detine 4% din actiunile Eurom Bank, n.r.). Pe viitor speram intr-o dezvoltare si mai mare a acestui parteneriat.

Ce alte produse interesante mai are Eurom Bank pentru clientii sai?

Avem aproape intreaga gama de produse si servicii pe care le ofera piata bancara romaneasca persoanelor fizice sau juridice. Cardurile, care ne lipsesc din oferta la acest moment, ar putea fi disponibile clientilor nostri poate chiar din prima jumatate a anului viitor. In aceasta saptamana vom finaliza negocierile cu procesatorii de carduri si noi estimam ca in patru luni de la momentul incheierii negocierilor vom putea lansa pe piata si acest produs. Am introdus si serviciul Western Union de transfer rapid de bani precum si serviciul TELVERDE (apel telefonic gratuit) prin care clientii nostri pot obtine informatii despre produsele Eurom Bank. Doar o singura banca din Romania mai are un astfel de serviciu pentru clientii sai. Avem insa si cateva produse bancare unice pe piata romaneasca: „Tu Decizi Dobanda” – produs complex de economisire si creditare in lei (imprumutul are rate fixe si dobanzi de la 0% la 23%), depozitul „Sarbatori de iarna”, cu dobanda fixa (si foarte avantajoasa – real pozitiva) pe toata perioada sa de existenta (data maxima de constituire este 31 decembrie 2002) si „Contul Curent Progresiv”, in care dobanda creste pe masura cresterii perioadei in care banii sunt tinuti in cont. In ceea ce priveste partea de creditare, oferim imprumuturi pe termen scurt si mediu pentru persoane fizice (inclusiv pentru persoanele fizice care muncesc in strainatate sau cele care desfasoara profesii liberale) si pentru societati comerciale, linii de credit, scontarea efectelor de comert, credite pe obiect. Avem si un credit destinat finantarii societatilor comerciale care aprovizioneaza scolile cu cornuri si lapte si un alt credit pentru finantarea contravalorii tichetelor de masa. Vad ca raspundeti foarte rapid provocarilor pietei (de exemplu acest credit destinat firmelor care participa la programul „Cornul si Laptele”). Ce altceva mai pregatiti pentru viitor?
Putem spune ca anul 2003 este adevaratul moment in care are loc lansarea bancii. Noi am venit aici la jumatatea lui 2001, iar in aceste 18 luni care au trecut de atunci si pana in prezent am organizat reteaua care la inceputul lui 2003 va cuprinde 30 de sucursale si agentii, am construit sistemul informatic, am pregatit oamenii pentru a putea asigura servicii bancare moderne, complexe si de calitate. Sediul central a fost mutat de la Cluj la Bucuresti si pentru o serie de sucursale au fost schimbate vechiile locatii. A existat si un proces de reamenajare la nivelul sucursalelor astfel incat ambianta sa fie placuta si prietenoasa pentru clientii nostri. Eurom Bank a infiintat de curand si o firma de leasing, Eurom Leasing 2002, care si-a inceput activitatea saptamana trecuta. O alta componenta pe care vrem sa o dezvoltam este cea de asigurari, achizitia unei companii locale fiind in curs de finalizare.

Ne puteti comunica si cateva rezultate financiare obtinute de banca?

La 30 septembrie 2002, totalul activelor, comparativ cu 31 decembrie 2001 crescusera de la 666 miliarde lei la 1079 miliarde lei. Valoarea creditelor s-a dublat in acelasi interval de la 175 miliarde lei la 336 miliarde lei, in vreme ce depozitele au crescut la 546 miliarde lei de la 241 miliarde lei. Fondurile proprii au crescut si ele de la 417 miliarde lei la 494 miliarde lei in primele 9 luni din 2002. Pe primele noua luni profitul a fost de 77 miliarde lei, ceea ce anualizat ne duce la un ROA de 9,61% si la un ROE de 21,46%.Indicatorul de solvabilitate al bancii este de 70,71% fata de un minim de 8% cerut de BNR, iar cel de lichiditate de 162% (fata de 100% cat cere BNR).

Sunteti deocamdata singura banca din Romania, cu capital majoritar israelian. Ce v-a facut sa intrati pe aceasta piata?

V-ati extins si in alte tari din Europa Centrala si de Est?
Compania „mama”, Kolal are investitii in domeniul bancar, al asigurarilor, in industrie, comertului si agriculturii. In Europa de Est ea nu este inca prezenta efectiv (cu exceptia Romaniei), dar actionarii sai au afaceri in aceasta regiune printr-o serie de alte firme pe care le controleaza. Decizia intrarii in Romania a fost luata in urma unei analize care a identificat existenta unor oportunitati in special pe segmentul financiar-bancar, unde se vedea foarte clar nivelul slab de dezvoltare a acestui sector si potentialul sau, dar si castigurile ce puteau fi realizate ca urmare a ecartului mare dintre dobanzile la credite si depozite.