Într-o călătorie cu trenul, de trei ore, între capitala României, București, și orașul Brașov, puteți răsfoi cea mai cunoscută carte care vorbește despre această țară, arată un reportaj Euronews.
„Dracula” de Bram Stoker a impregnat în imaginația colectivă o anumită impresie despre România, care uneori este exactă, dar, de cele mai multe ori, ridicol de melodramatică.
În carte sunt descrise castele îngropate pe aflorimente stâncoase, care ascund tot felul de creaturi însetate de sânge. Dar și sate de basm pictate în culori pastelate.
Ce să faci în București, capitala României
București este unul dintre principalele puncte de intrare în țară, pe calea aerului. O călătorie de 20 de minute cu taxiul sau cu transportul în comun vă duce de la aeroport până în centrul orașului, a cărui inimă este complet pietonală.
Bucureștiul are o scenă plină de viață de noapte – într-o zi de luni, muzica dintr-un bar de lângă un hotel din centrul orașului poate fi auzită și la 6 dimineața. Există, însă, și alte atracții în afară de petrecerile din cluburi.
În cartierul istoric Lipscani puteți vizita o bijuterie – Biserica Ortodoxă Stavropoleos, dar și Curtea Veche Domnească, unde a locuit Vlad Țepeș.
Orașul găzduiește a doua clădire administrativă ca mărime din lume (după Pentagon) – grandiosul Palat al Parlamentului, cu mai multe niveluri.
Cele mai frumoase sate din România
Din București vă puteți deplasa spre atracțiile rurale ale României, folosind rețeaua feroviară foarte ieftină, dar cu mari probleme legate de viteză.
Transilvania, o regiune împădurită, înconjurată de munții Carpați, este presărată cu orașe și sate frumoase.
Prima oprire poate fi Brașov, un oraș elegant, în nuanțe pastelate, cu o piață principală în formă de evantai, plină de cafenele și baruri în aer liber.
De aici vă puteți deplasa în Poiana Brașov. Zona muntoasă (pădurile, pășunile și pajiștile) ce împrejmuiește stațiunea, protejează o gamă diversă de plante din flora spontană.
La Sighișoara, străzile înguste pietruite și piețele largi sunt mărginite de case albastru pal și galben. O plimbare scurtă ocolește centrul, trecând pe lângă Poarta Ecaterinei, castelul cu zâne, și turnurile de veghe medievale în alb-negru.
Aspectul istoric al orașului contrastează cu scena modernă a cafenelelor elegante, barurilor și lounge-barurilor.
La Gasthaus Altepost, puteți degusta cele mai bune preparate românești – salată de vinete, sarmale și trei sortimente diferite de cârnați la grătar.
Castelul Bran, cea mai faimoasă atracție din România
Renumit pentru descrierea făcută în cartea lui Bram Stoker, s-ar putea să descoperiți că, în realitate, Castelul Bran este complet diferit decât v-ați fi așteptat.
Nu este clar dacă castelul l-a inspirat cu adevărat pe Stoker și, chiar dacă a făcut-o, nu are nimic din bârlogul unui vampir terifiant.
Reconstituit, Castelul a devenit refugiul Reginei Maria, ultima regină a României, în anii 1920, și are acum grădini pline de flori, interioare cu mobilier de epocă și o curte interioară impresionantă.
Etajul superior ar putea satisface curiozitatea vizitatorilor atrași de vampiri cu o expoziție informativă și cu spectacol kitsch despre creaturile întunecate și periculoase din folclorul românesc.
Într-un fel, Castelul Bran rezumă perfect România. O țară învăluită în legendă și, în mod eronat, considerată blocată în trecut, care își suprinde vizitatorii cu centrele urbane luminoase și moderne, cu destinațiile turistice bine îngrijite, fără vampiri, conchide Euronews.