Marți, Euronext, operatorul bursier european, a dezvăluit planurile sale de a desemna România, principalul exportator de porumb al Uniunii Europene, ca locație de livrare fizică pentru contractul său futures pe porumb.

Această mișcare face parte dintr-un efort de a stimula activitatea de tranzacționare pentru acest contract.

„Înainte de extinderea Uniunii Europene spre ţările din Europa de Est eram exportatori neţi, în prezent suntem importatori. Întrebarea care se pune este unde trebuie să fim pentru a controla aceste livrări”, a declarat Nicholas Kennedy, director la Euronext, cu ocazia conferinţei GrainCom.

Portul Constanța, cel mai probabil punct de livrare fizică

Nicholas Kennedy a mai declarat că Euronext colaborează în mod activ cu comercianții pentru a colecta informații cu privire la abordarea optimă pentru dezvoltarea contractului său futures pentru porumb. În plus, operatorul bursier analizează posibilitatea de a-și extinde prezența în regiunea râului Rin, deși nu au fost dezvăluite detalii specifice.

În 2019, Euronext a introdus două noi locații de livrare fizică, Dunkirk în nordul Franței și Ghent în Belgia, pentru contractul său futures pe porumb, pe lângă punctele de livrare inițiale din sudul Franței.

Nicholas Kennedy a menționat că portul Constanța din România este cel mai probabil punct de livrare fizică, oferind porumb provenit din Uniunea Europeană.

România a înregistrat o scădere semnificativă a producției de boabe

Potrivit datelor preliminare publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS), România a înregistrat anul trecut o scădere semnificativă a producției de cereale boabe.

Producția a scăzut cu 32,2%, echivalentul a 8,9 milioane de tone, de la 27,79 milioane de tone în 2021 la 18,84 milioane de tone în 2022. Această scădere poate fi atribuită în primul rând randamentelor mai mici la hectar.

Concret, România a obținut o producție de porumb boabe de 8,2 milioane de tone în 2022, cultivat pe 2,47 milioane de hectare.

În comparație, recolta din 2021 a produs 14,82 milioane de tone de pe 2,54 milioane de hectare.

În anul precedent, România a ocupat prima poziție în rândul statelor membre UE în ceea ce privește suprafața cultivată cu porumb și s-a clasat pe locul al doilea ca producție, după Franța. În cazul grâului, România s-a situat pe locul cinci din punct de vedere al suprafeței cultivate, precedată de Franța, Germania, Polonia și Spania, și și-a asigurat poziția a patra în ceea ce privește producția, în urma Franței, Germaniei și Poloniei.