Europa a ajuns la un nivel nemaivăzut de deșeuri acumulate
Potrivit celor spuse de șeful Gărzii de Mediu, orice container care ar ridica suspiciuni este verificat în port.
„În port verificăm orice container care ar ridica suspiciuni. Sunt containere care au produse second-hand, ele nu pot fi vândute. În față sunt produse second-hand și în spate sunt produse amestecate cu fel de fel de materiale care vor ajunge pe o groapă de gunoi sau depozitate aiurea.
Se fac și sesizări penale, luăm aceste firme, vedem cine le-a trimis, luăm legătura cu omologii noștri din alte țări, verificăm firmele din România, dacă au fost astfel de tranzacții, cine sunt beneficiarii, unde au ajuns”, a declarat Octavian Berceanu la Digi 24.
Cum a ajuns România o țintă pentru deșeurile din Europa?
De asemenea, acesta a explicat cum a ajuns România o țintă pentru deșeurile din Europa.
„Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate. Instalațiile din Europa sunt suprasolicitate. România e una din țintă. Muncim mult ca România să nu devină o groapă de gunoi a Europei.
E o oportunitate economică, un câștig financiar imediat. Neutralizarea ajunge până la 500 de euro în Europa, la noi dacă aceste deșeuri ajung pe o groapă de gunoi costă 20 – 50 de euro, în cazul în care ajung la o groapă de gunoi, pe un depozit conform. Dar pot ajunge pe un câmp, imediat ce au trecut granița.
Importăm niște deșeuri periculoase sau greu de neutralizat, dar în același timp producem deșeuri la scară industrială greu de neutralizat, atât timp cât nu se face sortarea la nivelul cetățeanului, dublată de primării, deșeurile periculoase produse de noi ajung aiurea. Dacă vă uitați pe cursurile de apă o să vedeți frigidere, baterii care sunt neutralizate în mii de ani”, a completat Octavian Berceanu la Digi 24..