O nouă estimare a celor de la Centre for Research on Energy and Clean Air anunță că Europa a cumpărat gaze și petrol din Rusia în valoare de miliarde de euro de la începutul războiului.
Europa a dat miliarde de euro pentru gazele rusești, de la începutul războiului din Ucraina
Centre for Research on Energy and Clean Air a venit cu o nouă estimare și spune că Europa a cumpărat gaze și petrol din Federația Rusă în valoare de 16,8 miliarde de euro. Estimarea arată că aceasta este valoarea pe care au avut-o importurile europene de gaze naturale și petrol din Rusia de la începutul invadării Ucrainei, din 24 februarie, scrie La Tribune.
Presa internațională mai scrie că această sumă îl ajută pe liderul de la Kremlin să își finanțeze războiul și, de asemenea, să facă față sancțiunilor impuse țării sale pe fondul războiului din Ucraina.
Germania este dependentă de gazele rusești
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat marți, 22 martie, că războiul dintre Ucraina și Rusia ar putea fi „o confruntare mai îndelungată” decât anticipează Occidentul. De aceea, acesta susține că Uniunea Europeană ar trebui să evite un embargou asupra petrolului rusesc întrucât sancțiunea respectivă ar afecta direct țările europene.
Olaf Scholz a adăugat că Germania nu este singura ţară europeană care este dependentă de gazele naturale și de cărbunele din Rusia, relatează EFE. În prezent, Guvernul de la Berlin urmărește diversificarea surselor de import şi construirea de noi terminale pentru gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a scăpa de dependența sa de Rusia.
„Trebuie să cumpărăm energie de la amici, nu de la inamici; în caz contrar plătim războiul. Agenda verde nu mai este abordată doar din perspectiva climei, ci şi din cea a securităţii”, a spus preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, admiţând faptul că nu toate ţările europene pot renunța definitiv la importurile din Rusia.
Reamintim că oficialii europeni se vor întâlni săptămâna aceasta cu preşedintele american Joe Biden pentru a impune noi sancțiuni economice asupra Rusiei.
Germania e îngrijorată de viitoarele scumpiri la energie electrică
Surse diplomatice au informat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că un atac cu arme chimice în Ucraina și un bombardament intens în Kiev ar putea declanşa un embargo petrolier în Uniunea Europeană.
Potrivit sursei citate, țările baltice susţin un embargo asupra petrolului rusesc ca următor pas al sancțiunilor europene, însă Germania afirmă că inițiativa respectivă trebuie atent analizată întrucât Europa se confruntă deja cu scumpiri majore ale energiei electrice
Reamintim că, anterior, președintele Asociaţiei Sindicatelor Germane, Rainer Hoffmann, a spus că situația actuală din Ucraina ar putea duce la o criză economică globală.