Numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus crește într-un ritm alarmant și a ajuns aseară să depășească 500.000 de cazuri, cu aproape 25.000 de oameni trecuti în neființă. Odată cu această criză medicală, omenirea este lovită și de o criză economică.

Aseară s-a desfășurat o videoconferință a liderilor europeni care a fost așteptată cu speranță, mai ales ca miercuri președintele Consiliului European, Charles Michel, anunța că motivul întâlniri este stabilirea unui nou ”plan Marschall” pentru Europa.

Numai că lucrurile nu au stat chiar așa, iar liderii europeni au reușit nici măcar să adopte o declarație unanim acceptată. Poate și pentru că noul ”plan Marschall” a eșuat pentru că cel inițial a fost pus în practică de americani pentru a scoate Europa din foametea creată de războiul provocat de germani, iar acum, surpriză, tot germanii au fost cei care s-au opus unui plan comun de salvare. Susținuți de veșnici noștri prieteni în problema Schengen, olandezii.

Olanda și Germania versus Italia și Spania

Planul european pentru reactivare economică a eşuat după ce Germania şi Olanda au refuzat să împartă costurile crizei sanitare, aşa cum au cerut Italia şi Spania.  Disputele dintre cele patru state au făcut ca, după şase ore de teleconferinţă, să nu fie luată nicio hotărâre.

Pedro Sánchez, şeful Guvernului spaniol, şi Giuseppe Conte, prim-ministrul italian, au refuzat să sprijine o declaraţie comună cu un text vag şi fără măsuri concrete, scrie presa spaniolă.  Potrivit unor surse diplomatice, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a întrebat pe toţi participanţii la videoconferinţă dacă sunt de acord cu propunerea făcută iniţial. Sánchez a răspuns negativ şi a avertizat că nu semnează „niciun acord care nu fixează un mandat clar pentru ca miniştrii Economiei să poată continua munca” pe un plan anticriză.

Noul ”plan Marschall” s-a transformat în comiei de analiză

Au stabilit totuși ceva liderii europeni. Să mai inființeze o comisie, stil care nouă românilor nu ne sună deloc străin. S-a ajuns la concluzia că miniştrii de finanțe au la dispoziţie 15 zile pentru a planifica propunerile care ar putea duce la un plan de reactivare a economiei europene, condamnată la recesiune anul acesta din cauza pandemiei de Covid-19.

Reuniunea a fost marcată de tensiuni între nord, care a susţinut că fiecare ţară să iasă din criză prin propriile resurse, şi sud, care a cerut o acţiune coordonată. Guvernele german şi olandez, susţinute de Austria şi Finlanda, refuză ca în recuperarea economică să fie folosite resure comunitare. Cancelarul german Angela Merkel a spus că nu va accepta euro-obligaţiunile pe care le-au adus în discuţie nouă ţări, în frunte cu Spania, Franţa şi Italia.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a argumentat că aceasta nu este o criză asemănătoare celor de până acum şi că îi afectează pe toţi în aceeaşi măsură. Conte şi Sánchez au cerut crearea unui grup de lucru format din şefii Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European, Băncii Centrale Europene şi Eurogrupului.

După eșecul UE intră în scenă Donald Trump

Întâlnirea a început după ora 17.00, ora României, și s-a intins până aproape de miezul nopții. După întâlnire președintele francez a avut o discuției telefonică cu cel american, Donald Trump, și au stabilit că vor avea o inițiativă comună.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat în noaptea de joi spre vineri că pregăteşte împreună cu preşedintele american Donald Trump şi cu alte ţări o „iniţiativă nouă majoră” în contextul pandemiei COVID-19, transmite AFP.

„Foarte bună discuţie cu @realDonaldTrump. Confruntaţi cu criza COVID-19, împreună cu alte ţări, pregătim pentru zilele următoare o nouă iniţiativă importantă”, a scris pe Twitter şeful statului francez după un schimb de opinii cu omologul său american, fără a oferi detalii suplimentare.

La rândul ei, Casa Albă a informat că cei doi lideri au convenit asupra importanţei unei cooperări strânse prin intermediul G7, G20 şi P5 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU) pentru a ajuta organizaţiile multilaterale, în special Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, să elimine rapid pandemia şi să minimizeze impactul său economic.

Tot noaptea trecută, președintele american a mai avut o discuție telefonică importantă. Trump a trecut peste tensiunile cu China și acuzațiile incredibile privind sursa noului coronavirus din ultimele zile și a discuta cu liderul de la Beijing, Xi Jinping, iar cei doi au stabilit că își vor coordona acțiunile pentru depășirea acestei crize.

Tristețea lui Merkel, speranța Europei

Practic, în numai 12 ore Uniunea Europeană a ratat șansa de a arăta ca o putere bine articulată și capabilă să ia măsuri rapide. În timp ce China își repornește economia din zona Wuhan, iar Statele Unite au anunțat deja de două zile un plan de 2.000 de miliarde de dolari pentru salvarea economică, votat în unanimitate în Senat, Europa a amântat 15 zile luarea unei măsuri. Asta în condițiile în care nu există nicio garanție că peste două săptămâni va exista o decizie.

Asta în condițiile în care în Europa sunt mai mult de jumătate din cazurile depistate de noul coronavirus de două treimii dintre morții provocați de virus. Iar ca lucrurile să fie și mai clare în absurditatea lor, Angela Merkel declară într-un interviu că cel mai mult îi lipsește contactul cu celelalte persoane în această perioadă. Nu-i așa că este emoționant?! Aproape creator de speranță acest mesaj al unui lider care oricum în mai puțin de doi ani se va retrage din activitate.