Europa a pus ochii pe rachetele lui Elon Musk! Ar putea înlocui rachetele Federației Ruse
Agenția Spațială Europeană (ESA) a început discuțiile preliminare cu Space X, compania lui Elon Musk. Discuțiile vin în contextul în care bătrânul continent ar putea apela la rachetele acestei companii după ce accesul Occidentului la rachetele rusești Soyuz a fost blocat de războiul din Ucraina.
Concurentul privat american al companiei europene Arianespace a apărut ca un concurent cheie pentru a acoperi un gol temporar alături de Japonia și India, dar deciziile finale depind de calendarul încă nerezolvat pentru racheta europeană Ariane 6, care a întârziat.
„Aș spune că sunt două opțiuni și jumătate pe care le discutăm. Una este SpaceX, care este clară. O altă variantă este posibil Japonia”, a declarat directorul general al ESA, Josef Aschbacher, pentru Reuters.
„Japonia așteaptă zborul inaugural al rachetei sale de ultimă generație. O altă opțiune ar putea fi India”, a adăugat el într-un interviu. „SpaceX aș spune că este cea mai operațională dintre acestea și, cu siguranță, una dintre lansările de rezervă pe care le avem în vedere.”
Discuțiile au rămas într-o fază incipientă
Aschbacher a declarat că discuțiile au rămas într-o fază exploratorie și că orice soluție de rezervă ar fi temporară.
„Desigur, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt adecvate. Nu este ca și cum am sări într-un autobuz”, a spus el. De exemplu, interfața dintre satelit și lansator trebuie să fie adecvată, iar încărcătura utilă nu trebuie să fie compromisă de tipuri necunoscute de vibrații de lansare.
„Analizăm această compatibilitate tehnică, dar nu am cerut încă o ofertă comercială. Vrem doar să ne asigurăm că ar fi o opțiune pentru a lua o decizie privind solicitarea unei oferte comerciale ferme”, a declarat Aschbacher.
SpaceX nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Consecințele politice ale invaziei Rusiei în Ucraina au fost deja un avantaj pentru Falcon 9 al SpaceX, care a atras alți clienți care au rupt legăturile cu sectorul spațial tot mai izolat al Moscovei.
Firma de internet prin satelit OneWeb, un concurent al companiei de internet prin satelit Starlink a SpaceX, a rezervat cel puțin o lansare Falcon 9 în luna martie. De asemenea, a rezervat o lansare în India.
Luni, Northrop Grumman a rezervat trei misiuni Falcon 9 pentru a transporta încărcături NASA către Stația Spațială Internațională, în timp ce proiectează o nouă versiune a rachetei sale Antares, ale cărei motoare fabricate în Rusia au fost retrase de Moscova ca răspuns la sancțiuni.
Rachetele pe care s-a bazat Europa
Până în prezent, Europa s-a bazat pe nava italiană Vega pentru încărcături mici, pe Soyuz din Rusia pentru încărcături medii și pe Ariane 5 pentru misiuni grele. Noua generație Vega C a debutat luna trecută, iar noul Ariane 6 a fost amânat până anul viitor.
Aschbacher a spus că un program mai precis al Ariane 6 va fi mai clar în octombrie. Abia atunci ESA va finaliza un plan de rezervă care va fi prezentat miniștrilor din cele 22 de țări ale agenției în noiembrie.
„Dar, da, probabilitatea de a avea nevoie de lansări de rezervă este ridicată”, a spus el. „Ordinul de mărime este cu siguranță o mână bună de lansări pentru care am avea nevoie de soluții provizorii”.
Aschbacher a declarat că conflictul din Ucraina a demonstrat că strategia de cooperare a Europei cu Rusia, care a durat un deceniu, în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze și în alte domenii, inclusiv cel spațial, nu mai funcționează.
„Acesta a fost un semnal de alarmă, că am fost prea dependenți de Rusia. Și acest semnal de alarmă, trebuie să sperăm că factorii de decizie realizează la fel de mult ca și mine, că trebuie să ne consolidăm cu adevărat capacitatea și independența europeană.”
Federația Rusă nu se va retrage din ISS
Cu toate acestea, el a minimizat perspectiva ca Rusia să își respecte angajamentul de a se retrage de pe Stația Spațială Internațională (ISS).
Noul șef al spațiului rus, Iuri Borisov, a declarat luna trecută, în cadrul unei întâlniri televizate cu președintele Vladimir Putin, că Rusia se va retrage din ISS „după 2024”.
Dar Borisov a precizat ulterior că planurile Rusiei nu s-au schimbat, iar oficialii occidentali au declarat că agenția spațială rusă nu a comunicat niciun nou plan de retragere.
„Realitatea este că, din punct de vedere operațional, lucrările la stația spațială continuă, aș spune aproape nominal”, a declarat Aschbacher pentru Reuters. „Depindem unii de alții, ne place sau nu, dar nu prea avem de ales”, scrie Reuters.