Europa a rămas în urmă. SUA dețin peste 60% din capitalizarea bursieră globală

sua statele unite steag

SURSA FOTO: Dreamstime

Europa se află în umbra Wall-Street, în timp ce Statele Unite ale Americii dețin peste 60% din capitalizarea bursieră globală, potrivit unei analize realizată de XTB România.

Europa își pierde din importanța în economia globală

Europa își pierde din importanța în economia globală, lucru observabil atât prin scăderea procentului său în PIB-ul mondial, cât și prin performanța slabă a piețelor bursiere europene.

Piețele de capital europene sunt subdezvoltate și nu încurajează prea mult companiile să se listeze la bursele din Europa. Lipsa de capital de risc și deficitul de companii tehnologice sunt și ele factori care afectează negativ economia europeană, potrivit unei analize de la XTB, o companie de tranzacționare internațională.

De obicei, economiile emergente cresc mai repede decât cele dezvoltate. În jurul anului 1980, țările Uniunii Europene reprezentau aproape 30% din economia mondială, dar acum această cotă a scăzut la doar 17%. În schimb, ponderea Statelor Unite a avut fluctuații mari, dar acum a revenit la aproximativ 26%, similar cu nivelul din 1980.

SURSA FOTO: Voronoi, VisualCapitalist

Piața bursieră europeană s-a micșorat destul de mult

Piața bursieră europeană, cândva cea mai mare din lume, s-a micșorat destul de mult.

În 1900, acțiunile din Regatul Unit reprezentau 24% din piața globală, Germania avea 12,6%, iar Franța 11,2%. Acum, aceste procente sunt mult mai mici: Regatul Unit a ajuns la 3,7%, Germania la 2,1%, iar Franța la 2,8%.

În schimb, ponderea Statelor Unite, care era de 14,5% în 1900, a crescut acum la peste 60%. Creșterea puternică a piețelor de capital din SUA a fost un factor cheie în dezvoltarea economică a țării, ceea ce explică de ce multe companii europene aleg să se listeze pe bursele americane, spun analiștii de la XTB.

SURSA FOTO: Voronoi, VisualCapitalist

Declinul pieței bursiere europene este clar, atât prin scăderea valorii acțiunilor, cât și prin performanța generală mai slabă.

Deși companiile europene dau mai multe dividende comparativ cu cele din SUA, care reinvestesc banii sau își răscumpără acțiunile, până în 2009, piețele bursiere din ambele regiuni erau destul de asemănătoare. După acea perioadă, acțiunile europene au stagnat, în timp ce cele americane au crescut mult.

SURSA FOTO: portalul de date al BCE

Cele mai mari nouă companii globale sunt toate din SUA

Cele mai mari nouă companii globale după valoarea de piață sunt toate din SUA. Cea mai mare companie europeană, Novo Nordisk, e pe locul 19, iar prima companie tech europeană, ASML din Olanda, e pe locul 25.

SURSA FOTO: Finviz

În afară de ASML și SAP din Germania, sectorul tehnologic european e aproape inexistent pe piețele bursiere. În Europa, predomină companiile vechi de peste 50 de ani, în timp ce în SUA și China, companiile tehnologice tinere sunt printre cele mai mari din lume, spun analiștii de la XTB.

Europa e de asemenea în urmă în industria cipurilor, cu excepția ASML (Olanda) și Arm (Marea Britanie), care au brevete importante pentru arhitecturi de cipuri. În rest, designul și producția sunt dominată de firme din SUA, Taiwan, Coreea de Sud și China.

SURSA FOTO: S&P Global Ratings

Indiferent dacă e vorba de brevete, inteligență artificială sau tehnologii digitale avansate, SUA sunt lideri și continuă să se dezvolte, în timp ce Europa se află abia pe locul patru. China avansează rapid, iar Japonia este pe locul trei. Europa are de 3,5 ori mai mulți locuitori decât Japonia și cu 100 de milioane mai mulți decât SUA, ceea ce face ca performanța Europei să pară și mai slabă dacă luăm în considerare numărul de locuitori.

Lipsa de investiții și capital de risc în Europa este evidentă

Lipsa de investiții și capital de risc în Europa este evidentă. Aici, predomină companiile din sectoare tradiționale care, deși sunt stabile, nu sunt foarte inovatoare.

Companiile americane sunt în frunte atât în cheltuielile de capital, cât și în cercetare și dezvoltare. Graficul cu cele mai mari cheltuieli în cercetare și dezvoltare până în mai 2024 arată clar cum companiile americane domină, iar acest lucru se reflectă și în cheltuielile de capital, unde marile companii tehnologice din SUA joacă un rol important.

Un alt factor care contribuie la stagnarea sau la creșterea mai lentă a economiei europene este numărul de ore lucrate. În Europa, numărul de ore lucrate a scăzut semnificativ, reflectând tendința de a prețui timpul liber în societățile mai bogate.

De exemplu, în ultimii 50 de ani, numărul anual de ore lucrate în Germania a scăzut cu aproximativ o treime, ajungând la 1.300, în timp ce în SUA a rămas aproape constant, în jur de 1.800 de ore.

SURSA FOTO: Financial Times, OCDE

Bunurile de lux

Europa poate fi în urmă în multe domenii, dar există și câteva în care suntem încă relevanți sau chiar în creștere. Un exemplu este moda și bunurile de lux, unde companiile franceze, britanice, italiene și elvețiene sunt lideri, spun analiștii XTB. În plus, Europa este una dintre cele mai bogate și sigure regiuni ale lumii, oferind securitate, energie stabilă, hrană și apă curată.

Ne numărăm printre cei mai fericiți 10-20% din populația globală, muncim puțin, trăim sănătos și ne bucurăm de un confort fără precedent, pe care generațiile anterioare nici nu îl visau. Deși viața în Europa, ca și în alte părți ale lumii, este mai bună ca niciodată, este important să recunoaștem cum se schimbă poziția noastră în contextul global.

SURSA FOTO: Trimestru