Subvarianta BA.2 face ravagii în Europa! Pandemia nu s-a terminat încă
Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat că rămâne „vigilent” asupra situaţiei epidemiologice actuale din Europa, susţinând totodată că rămâne „optimist”. În prezent, numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 crește continuu în 18 țări europene, relatează Agerpres.
„Ţările în care observăm o creştere importantă (a cazurilor) sunt Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Cipru, Franţa, Italia şi Germania. Aceste ţări au ridicat brusc restricţiile de la <prea mult> la <insuficient>”, a spus Hans Kluge.
Potrivit informațiilor transmise de OMS, numărul de europeni recent infectați cu Sars-Cov-2 a scăzut brusc după ce a atins un vârf la sfârşitul lui ianuarie 2021, însă a început să crească la începutul lui martie 2022. Numai săptămâna trecută au fost înregistrate peste 5,1 milioane de cazuri noi COVID-19 şi 12.496 de decese în regiunea OMS Europa.
În prezent, numărul total de persoane contaminate raportate de la începutul pandemiei de coronavirus a ajuns la aproape 194,4 milioane de bolnavi, iar numărul deceselor depășete 1,92 milioane.
Reamintim că OMS a transmis, recent, că pandemia de COVID-19 ar putea prinde din nou viteză, ca urmare a numărului mare de persoane care fug din Ucraina din cauza agresiunilor militare ruse. Ucraina, dar şi ţările europene au rate de vaccinare scăzute, potrivit instituţiei internaţionale.
OMS: Drama refugiaţilor din Ucraina ar putea reaprinde pandemia de COVID-19 în regiune
Mai exact, OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) atrage atenţia pandemia de COVID-19 s-ar putea înteţi ca urmare a războiului. Organizaţia afirmă că încearcă să facă mai mult pentru a limita răspândirea bolilor infecţioase.
Cu toate că, în regiune, numărul de cazuri de COVID-19 este în scădere faţă de săptămâna anterioară, riscul de dezvoltare a bolii şi de decese este unul semnificativ, având în vedere ratele scăzute de vaccinare împotriva noului coronavirus în Ucraina.
Ucraina sau Republica Moldova au rate de vaccinare anti-COVID extrem de scăzute
Mai mult, peste 2 milioane de persoane au fugit din Ucraina în ţările învecinate, ţări care, la rândul lor, au rate scăzute de vaccinare, notează jurnaliştii de la CNN.
Date oficiale indică o rată de vaccinare anti-COVID de circa 34% în Ucraina. În Republica Moldova, ţară vecină unde se refugiază sau pe unde trec mulţi ucraineni, are o rată de vaccinare chiar şi mai scăzută, de numai aproximativ 29%. Potrivit datelor publicate de OMS duminică, 13 martie, Ucraina şi ţările învecinate au raportat, între 3 şi 9 martie, un număr total de 791.021 de infectări cu coronavirus şi 8.012 noi decese provocate de COVID-19.