O analiză Goldman Sachs arată că în ciuda îngrijorărilor din ultimele luni de zile, Europa a rezolvat problema aprovizionării cu gaz pentru acest an. Totodată, sursa citată se așteaptă ca prețul gazelor să scadă sub 100 de euro/MWh.
Europa a rezolvat criza gazelor naturale pentru această iarnă, iar prețurile vor scădea semnificativ în viitorul apropiat, estimează Goldman Sachs, în pofida tuturor avertismentelor că următoarele luni vor fi foarte grele pentru Bătrânul Continent.
Prețul gazelor la nivel european ar putea scădea la jumătate în următoarele șase luni, deoarece consumul va fi redus, iar țările vor valorifica stocurile mari pe care le-au acumulat în depozite. Cu toate acestea, Goldman Sachs preconizează că prețurile la gaze naturale vor înregistra o nouă creștere până vara viitoare, revenind la niveluri apropiate de cele actuale atunci când țările europene vor încerca să-și refacă stocurile pentru următorul sezon de iarnă.
Compania de investiții consideră că eforturile Europei de a preveni lipsurile grave de gaze din această iarnă au fost încununate de succes. În acest context, preconizează că prețul angro al gazelor naturale în Europa va scădea de la aproximativ 215 euro pe megawatt-oră la sub 100 euro pe megawatt-oră până la sfârșitul primului trimestru al anului 2023, dacă temperaturile de pe timpul iernii nu se vor abate de la nivelurile obișnuite pentru acest anotimp. Anterior, previziunile Goldman Sachs plasau prețurile gazelor naturale la 213 euro/MWh pentru această perioadă, arată Money Review.
Ar putea rămâne Europa fără gaze la iarnă?
„Reducerea la zero pe perioadă nedefinită a exporturilor prin conducta Nord Stream 1 va lăsa nord-vestul Europei fără gaz natural rusesc în perioada următoare. Dar, deși auzim adesea întrebarea cum va afecta această evoluție stocarea de gaze naturale, credem că o abordare mai bună este să ne întrebăm cum va afecta prețurile, astfel încât stocarea să continue așa cum ar trebui”, notează analiștii companiei. „Aceasta este o problemă complicată pe care Europa a rezolvat-o cu succes în ultimul an, deoarece scăderea cererii de gaze naturale pe continent și în rândul altor cumpărători de GNL a făcut ca stocurile să fie la niveluri mai ridicate decât media pentru această perioadă”, se mai arată în analiză.
Analiștii Goldman Sachs se așteaptă ca depozitele europene de gaz să fie umplute, în medie, în proporție de 90% până la sfârșitul lunii octombrie, depășind ținta oficială a UE de a fi pline până la 80% până la 1 noiembrie. Guvernele încearcă să construiască o „un stoc de siguranță” de gaze naturale în cazul în care Rusia închide complet robinetul, cerând, în același timp, companiilor și gospodăriilor să-și diminueze consumul de energie.
Cum va arăta primăvara 2023?
Goldman Sachs respinge îngrijorările că Europa se va confrunta cu o penurie gravă de gaze în această iarnă, estimând că la sfârșitul lunii martie 2023 depozitele vor mai avea gaz în proporție de 20%. „În opinia noastră, acest lucru va crea condițiile ca sentimentul de urgență care există cu privire la scăderea cererii să fie înlocuit, treptat, cu un sentiment de ușurare pe piață pentru că s-a ieșit cu bine din iarnă”, explică analiștii.
Însă este de așteptat ca prețurile gazelor să crească la nivel european din nou la 235 euro/MWh până în vara anului 2023, deoarece țările europene vor încerca din nou să-și umple depozitele pentru iarna viitoare. „În condițiile în care fluxurile de gaz rusesc vor fi zero la începutul anului, re-umplerea depozitelor în 2023 va fi mult mai dificilă decât în 2022, necesitând o reducere substanțială a cererii”, subliniază Goldman Sachs.