"Cum de Grecia s-a trezit cu un acord care apare chiar mai rău decât cel respins recent?" Este întrebarea pe care o pune Douglas J. Elliott, expert în sectorul financiar la Brookings Institution din SUA, dar care se regăseşte la nivel de rumoare atât în Grecia, dar şi în toată Europa. Acordul care pentru directorul FMI Christine Lagarde, citată de BBC News, este "un pas bun pentru reconstruirea încrederii" nu este la fel privit pe continent. "Grecia capitulează în faţa solicitărilor creditorilor", titrează Bloomberg adăugând că la "summit-ul torturii" premierul elen Alexis Tsipras a devenit din vânător vânat. "L-au crucificat pe Tsipras acolo. Crucificat!", a declarat pentru Financial Times un înalt oficial participant la discuţiile de la Bruxelles. CNBC rezumă că până la final Grecia a fost "un prost jucător de poker", iar unul dintre susţinători declară pe Twitter că pe tot parcursul negocierilor l-a văzut pe Tsipras erou, apoi trădător, apoi iar erou şi iar trădător şi iar erou. Şi totuşi este rău pentru ţara lovită de criza datoriilor. Russia Today transmite că înţelegerea este prea dură, prea târzie şi "este moartea grecilor."
Autorităţile europene lucrează pentru un împrumut-punte care să asigure finanţarea statului elen până la acordul a cărui valoare este preconizată la 86 miliarde euro, scrie Yahoo Finance. Cu toate acestea, conform Reuters, băncile greceşti vor rămâne închise, iar grecii îşi vor lua bani tot cu ţârâita de la bancomatele lor.
Nassim Taleb: Grecia, un datornic falit care devine sclav
Grecia este ferită cel puţin de ieşirea din zona euro spre care părea că va fi forţată de Germania. Costul este însă major. Practic, ţara înfundată de datorii de peste 300 miliarde euro va trebui să vândă din casă pentru a mai face plăţi către creditori. Aceştia i-au dat şi calea: constituirea unui fond în Luxemburg, administrat independent, în care guvernul elen să verse o parte din activele sale. de valoare. Ce să fie acolo? Răspunde chiar preşedintele Eurogrupului, ministrul de finanţe olandez Jeroen Dijsselbloem citat de Zero Hedge: "Pot fi avioane, aeroporturi, insfrastructură şi, cu siguranţă, bănci."
Pieţelor le surâde ideea. Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a deschis cu 200 de puncte peste ultima valoare de tranzacţionare a săptămânii precedente. Investitorii privesc viitorul cu încredere. Fost trader pe Wall Street, Nassim Taleb, autorul best-seller-ului "Lebăda neagră" se uită însă înapoi la perioadele de sclavagism: "Grecii sunt martorii continuării tradiţiei din Grecia antică potrivit căreia faliţii devin automat sclavi", scrie el pe Twitter.
Varoufakis: "Este o crimă împotriva Europei"
"Este o anulare completă a suveranităţii naţionale", aruncă verdictul fostul ministru elen de finanţe Yanis Varoufakis într-un interviu bombă pentru ABC Radio din Australia. Paradoxal, reprezentant până numai în urmă cu o săptămână a unui guverm al stângii radicale, el este pe aceeaşi poziţie cu un reprezentant al dreptei dure. Nigel Farage, şeful partidului eurosceptic UKIP din Marea Britanie, a declarat că acordul "arată că democraţia naţională şi apartenenţa la zona euro sunt incompatibile".
Varoufakis nu este un eurosceptic. Dar devine: "Nu cred că Uniunea Europeană a luat vreodată vreo decizie care să submineze la un nivel atât de fundamental proiectul integrării europene." El spune că post-factum istoria va interpreta înţelegerea drept o mare greşeală, comparabilă cu Tratatul de la Versailles din anul 1919 care a sădit seminţele pentru celui de-Al Doilea Războoi Mondial. "Este o crimă împotriva Europei", a întărit el. În plus, nu are de-a face cu legile economice. Datoria Greciei va deveni încă şi mai mare, iar economia ţării chiar mai nesustenabilă, a mai afirmat fostul şef al finanţelor elene.
Reacţii dure pe Twitter
Revolta din spaţiul virtual faţă de acord s-a mai domolit în 24 de ore, după ce propunerile de vânzare a activelor pentru achitarea datoriei scandalizaseră masiva atât observatori ai pieţei, cât şi oameni activi din mai multe domenii de activitate. Mesajele de pe Twitter arondate Greciei rămân în proporţie devastatoare împotriva acordului şi a birocraţilor de la Bruxelles indiferent din ce parte a lumii ar veni. "Îmi e ruşine de ţara mea", spune chiar un german.
Mehran Khalili, fotoreporter la Atena: "Orice om de pe Pământ care are un smartphone înţelege ce s-a întâmplat cu democraţia în această noapte."
Katya Adler, editor la BBC Europe: "Cea mai mare parte a Greciei a votat NU împotriva condiţiilor de bailout, aşa cum le-a spus primul ministru. Cum vor reacţiona când el spune DA?"
Bagpuss – Meiow, antreprenor în Edinburgh: "Încă o dată Comisia Europeană a trâmbiţat democraţia, dar au mai scos o lovitură murdară a UE."
Celine Fitzmaurice, producător TV freelancer în Marea Britanie: "Familia a euro a fost demascată ca un congomerat de împărţire a creditelor căruia nu îi pasă deloc de democraţie."
Ozer Khalid: "Nu le-a spus deja Germania grecilor să strângă în ţarcuri evreii şi ţiganii?"
Louis Roca, trader din Boston: "BCE: un sistem de clovni."
Yiannis Mantas, economist la Atena: "Dacă era altcineva în locul lui Tsipras noaptea trecută, Grecia ar fi trebuit să vândă Acropola Germaniei."
Zer0_Alpha: "Şobolanii bancari au câştigat. Nu suntem altceva decât sclavii lor."
"Zâmbetul copiilor", ONG din Grecia fondat în anul 1995: "Avem nevoie de sprijinul vostru. Salvaţi copii Greciei!"
EOGLB Online Wires, canal de media al unui sindicat din Grecia: "99,9% din distopia bancară a Greciei a fost planificată în SUA."