Europa ar putea dispune de un potenţial de peste două miliarde de doze de vaccin. Comisia Europeană a intrat în discuții

The Berlaymont building with a banner of the new Commission of Ursula von der Leyen

Conform unui anunț făcut de Comisia Europeană, au fost încheiate discuții de început cu compania americană de biotehnologie Novavax. Acestea au vizat achiziţionarea a 100 de milioane de doze din potenţialul său vaccin anti-COVID.

Când va fi finalizat, acest contract va fi al şaptelea încheiat de UE cu un laborator farmaceutic pentru un vaccin anti-COVID. Europa va dispune atunci de un potenţial de peste două miliarde de doze.

„Contractul avut în vedere cu Novavax va oferi posibilitatea de a cumpăra 100 de milioane de doze cu opţiunea de 100 de milioane de doze suplimentare”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Începutul campaniei de vaccinare

De asemenea, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi că vaccinarea anti-COVID începe în UE pe 27, 28 şi 29 decembrie.

Agenţia Europeană a Medicamentului a indicat că va analiza pe 21 decembrie soarta vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech.

Comisia Europeană a semnat deja şase contracte pentru precomanda vaccinurilor: cu grupul britanico-suedez AstraZeneca şi cu cel american Johnson &Johnson (până la 400 de milioane de doze de la fiecare), cu duo-ul franco-britanic Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu duo-ul american-german Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze), cu CureVac german (până la 405 milioane de doze) şi cu Moderna (până la 160 milioane de doze).

România se pregătește de vaccinare

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat joi că au fost operaţionalizate depozitul central şi cele din teritoriu pentru vaccinul anti-COVID.

„Pe 21 (decembrie – n.r.), Agenţia Europeană a Medicamentului va da un aviz pentru vaccinul anti-COVID-19. Va veni o primă tranşă simbolică, de 10.000 de doze, pentru fiecare stat membru din cele 27. Cele 10.000 de doze vor fi distribuite către spitalele de boli infecţioase, cele care au fost în prima linie şi vor fi ultimele care vor ieşi din această luptă.

La nivelul Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare împotriva COVID-19 se lucrează în aceste momente la etapa de comunicare, comunicare care se face la nivel de fiecare grupare populaţională. Începem cu corpul medical, sunt în acest moment în desfăşurare acele conferinţe online cu tot ce înseamnă corp medical pentru a avea şi suportul lor în această activitate, pentru a înţelege în cel mai simplu mod ce înseamnă vaccinarea, ce înseamnă efecte secundare, ce înseamnă imunizare şi când vom putea vorbi de o imunizare la nivel populaţional.

În aceste zile s-au şi operaţionalizat acel depozit central şi depozitele din teritoriu, urmând să fim pregătiţi pentru tot ce înseamnă venirea acestor vaccinuri şi distribuţia lor la nivel regional şi apoi la nivelul centrelor de vaccinare”, a transmis Nelu Tătaru.