Europa a găsit o soluţie pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc!
Un nou gazoduct ar putea aduce gaze spre Europa dintr-un zăcământ offshore al Israelului
O alternativă pentru livrările din Rusia ar fi construirea unui gazoduct între Turcia şi Israel. Ideea, veche de câţiva ani, vizează construirea unei conducte submarine între Turcia şi Leviathan, cel mai mare zăcământ offshore de gaze al Israelului.
Conducta submarină ar urma să aibă o lungime de 500-550 de kilometri, iar construcţia ei ar costa 1,5 miliarde de euro, susţin oficialii israelieni, un cost mult mai suportabil decât cel de şase miliarde de euro pentru conducta EastMed, ce ar urma să facă legătura între Israel şi Cipru, Grecia şi Italia.
Se anunţă negocieri complicate
Totuşi, oficialii guvernamentali şi industriali din Turcia şi Israel atrag atenţia că un acord va însemna negocieri complicate, notează agenţia Reuters.
O cooperare în domeniul gazelor reprezintă „unul din cei mai importanţi paşi pe care îi putem face împreună pentru legăturile bilaterale”, afirmă preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, adăugând că este dispus să trimită o delegaţie de miniştri în Israel pentru relansarea proiectului gazoductului.
Discuţiile au continuat după recenta vizită a preşedintelui Israelului, Isaac Herzog, la Ankara, a precizat şi un oficial de rang înalt din Turcia.
O serie de „decizii concrete” cu privire la ruta propusă şi entităţile care vor participa la acest proiect ar putea fi anunţate în lunile următoare.
Totuşi, oficialii din industria energetică nu se arată la fel de optimişti. Ei spun că limitările de producţie şi factorii geopolitici ar putea opri proiectul noului gazoduct.
Israelul insistă ca proiectul să fie fezabil din punct de vedere economic, ceea ce nu este foarte clar în acest moment
În acest moment, zăcământul Leviathan aprovizionează Israelul, Iordania şi Egiptul. Operatorii acestuia, grupul Chevron (SUA) şi firmele NewMed Energy şi Ratio Oil (ambele din Israel), intenţionează să majoreze producţia de la 12 până la 21 de miliarde de metri cubi pe an.
În 2021, Uniunea Europeană a importat din Rusia 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce a reprezentat aproape 40% din consumul său.
Karine Elharrar, ministrul Energiei din Israel, afirmă că mai sunt de discutat multe aspecte, inclusiv cele financiare.
“Trebuie să fie fezabil din punct de vedere economic, ceea ce nu este evident”, spune oficialul israelian.
Turcia consumă aproximativ 50 de miliarde de metri de cubi de gaze naturale pe an şi importă aproape întreaga cantitate, în principal prin conducte din Rusia, Iran şi Azerbaidjan. În plus, Turcia este bine plasată pentru a deveni un hub de transport de gaze în regiune.
„Turcia este foarte interesantă, atât pentru consumul său intern, cât şi în calitate de canal spre ţările din sudul Europei”, a subliniat un oficial din industria de gaze din Israel.