Europa ar putea reuși să fie complet independentă de gazul rusesc până în 2026-2027

Sursa: Dreamstime

Europa ar putea reuși să fie complet independentă de gazul rusesc, spune președintele și CEO al ENGIE România, Eric Stab, până în 2026-2027.

Președintele și CEO al ENGIE România, Eric Stab, a declarat că dependența Europei pentru gazul rusesc este în scădere. Invitat la conferința ZF Power Summit 2023, acesta a precizat, totuși, că tranziţia înspre alte surse de energie va dura.

De asemenea, Eric Stab mai spune că nu se poate spune concret dacă gazul rusesc va dispărea definitiv de pe piața europeană.

”Este o întrebare dificilă. Cred că Europa va avea nevoie de gaz pentru mult timp de acum înainte, ştiut fiind că rămâne energia de tranzitie a tranziţiei energetice. Poate că Europa va mai folosi gaz rusesc, însă nu sunt convins. Important este că Europa s-a organizat pentru a se descurca fără gazul rusesc. Mulţi din Europa cred că vom reuşi să nu mai avem nevoie de gaz rusesc până în 2026-2027. Ştim că sunt, în continuare, ţări care depind de acest gaz, direct sau indirect, deci e dificil de spus ce se va întâmpla cu acestea, dacă vor adopta strategia de a înlocui gazul rusesc sau nu”, spune președintele și CEO al ENGIE România, Eric Stab.

ENGIE a avut de recuperat sume de 2,8 miliarde de lei

Președintele și CEO al ENGIE România, Eric Stab, a mai declarat, în cadrul conferinței, că din noiembrie 2021, de când au început să fie aplicate scheme de sprijin pentru consumatori, ENGIE a avut de recuperat sume de 2,8 miliarde de lei.

El mai spune că, în prezent,  compania mai are de recuperat 900 de milioane de lei.

Eric Stab a mai spus că pentru consumatorii industriali și business va fi nevoie de solicitări de rambursare și că sumele nu le cunoaște încă.

”Sumele sunt în continuă creştere, ca urmare a schemelor de suport implementate. Pentru consumatorii industriali şi business, care nu au alocări de preţuri preferenţiale, va fi nevoie să facem solicitări de rambursare, sume pe care nu le cunoaştem, pentru că trebuie să fie raportate la preţurile din piaţă. Deci, per total, 2,8 miliarde de lei de la începutul aplicării schemelor de suport”, mai spune acesta în cadrul conferinței ZF Power Summit 2023.