Când primele valuri de frig au cuprins Europa, în urmă cu aproximativ două luni, multe țări de pe continent au privit cu frustrare cum infectările zilnice cu coronavirus au crescut la niveluri nemaivăzute de la începutul pandemiei.
Acum, în ajunul Crăciunului, fără să fie încă stăvilit acest ultim val, varianta Omicron apare ca o nouă amenințare, în fața căreia vaccinarea nu este suficientă și care va necesita măsuri drastice pentru a-i reduce impactul.
ECDC consideră că vaccinarea este insuficientă pentru a opri impactul Omicron
Acest lucru a fost anunțat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) miercuri, în ultimul său raport privind evoluția pandemiei de COVID-19, în care a confirmat transmiterea comunitară a acestei noi variante pe continent. Într-o perioadă în care incidența este „mare”, iar rata mortalității, deși „scăzută, crește încet”, Omicron câștigă teren și, previzibil, „va deveni predominantă în primele două luni ale anului 2022”, scrie 20minutos.es.
În acest scenariu, ECDC face apel să nu se pună bază numai pe vaccinare, pe care o consideră insuficientă pentru a opri impactul Omicron, având în vedere procentul de populație care încă nu are schema completă. Prin urmare, centrul face apel la adoptarea de „măsuri dure” pentru a reduce transmiterea coronavirusului, ca și presiunea asupra sistemelor de sănătate, și pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili în următoarele luni. Acest mesaj vine în timp ce țările înăspresc restricțiile pentru a opri răspândirea virusului, deși guvernul spaniol rămâne în afara acestei tendințe și are încredere în campania de imunizare și în cultura prevenției.
De asemenea, centrul european recomandă reluarea de urgență a măsurilor nefarmacologice, precum folosirea măștii, telemunca, evitarea aglomerației în locurile publice, ventilarea adecvată și menținerea măsurilor de igienă, pe care unele țări le abandonaseră.
Deși există încă multe necunoscute despre noua variantă și datele sunt limitate, ECDC anticipează o înrăutățire a numărului de internări și de decese. „Chiar dacă boala cauzată de Omicron este egală sau mai ușoară decât cea cauzată de Delta, creșterea transmisibilității și creșterea exponențială a cazurilor vor compensa o potențială scădere a severității. Acest lucru va avea ca rezultat spitalizări și decese în plus față de cele estimate până acum”, consideră centrul.
De asemenea, amintește că unele teste au arătat că imunitatea naturală de la trecerea prin boală și cea dezvoltată din vaccinurile actuale scade în fața Omicron, față de ceea ce se observă la alte variante. Centrul european reamintește însă importanța promovării campaniilor de imunizare și a inoculării a trei doze populației eligibile.
Spania: vaccinarea și cultura prevenției
Cu o incidență cumulată de 442 de cazuri la 100.000 de locuitori, Spania este în prezent una dintre țările din Europa cel mai puțin afectate de acest ultim val de COVID, deși de o lună arată o tendință clar ascendentă. În acest context, ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, a exclus miercuri aplicarea unor noi restricţii şi a argumentat, drept justificare, „acoperirea vaccinală ridicată” realizată în Spania. De asemenea, a insistat asupra relevanței culturii precauției și asupra necesității respectării măsurilor nefarmacologice.
În plus, a confirmat că joi Comisia de Sănătate Publică va aborda extinderea administrării celei de-a treia doze de vaccin și la intervalul de vârstă 50 – 59 de ani și tuturor persoanelor care au primit AstraZeneca. O întâlnire care, previzibil, se va încheia cu un aviz pozitiv asupra acestei propuneri.
În aceeași linie împotriva noilor restricții, purtătoarea de cuvânt a guvernului, Isabel Rodríguez, a luat cuvântul marți, în conferința de presă ulterioară Consiliului de Miniștri, respingând măsuri mai restrictive și a afirmat că „vaccinarea și prevenția trebuie să continue să fie foaia de parcurs”.
Măsuri în Europa
Situația actuală a pandemiei în Europa variază enorm de la o țară la alta, cu state în care, de săptămâni întregi, crește numărul de cazuri zilnice și abia acum începe să se vadă o ușoară îmbunătățire. Este cazul Cehiei, Belgiei și Olandei, care în urmă cu mai puțin de o săptămână au avut o incidență cumulată la 14 zile de 2.261, 2.131 și, respectiv, 1.751 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar de șase zile au scăzut la 1.901, 1.686 și 1.581.
În alte țări, agravarea pandemiei s-a produs ulterior și nu a atins, deocamdată, cifre la fel de mari precum cele anterioare. Astfel, Franța se confruntă cu cel mai ridicat nivel de infecții de la începutul pandemiei, cu o medie de peste 50.000 zilnic în ultima săptămână și 65.713 raportate miercuri, în jur de 1.000 de cazuri ca incidență cumulată, și continuă să crească. Marea Britanie se află într-o situație similară. Între timp, Portugalia și Italia, deși cu o tendință ascendentă, mențin acest indicator mai scăzut (515 și 382, respectiv).
Această evoluție a pandemiei, deși inegală, a determinat majoritatea țărilor să adopte noi restricții pentru a încerca să prevină răspândirea virusului. Astfel, Marea Britanie – care miercuri a raportat cel mai mare număr de infecții zilnice de la începutul pandemiei (78.610) – a aprobat cu o zi înainte utilizarea pașaportului COVID pentru accesul în discoteci și la evenimentele de masă, precum și vaccinarea obligatorie a personalului sanitar și purtarea măștilor în interior, din nou.
La rândul său, Italia a ales miercuri să filtreze sosirile călătorilor din țările Uniunii Europene și toți trebuie să prezinte test negativ la sosirea în țară. La rândul lor, Țările de Jos au prelungit carantina de noapte până pe 14 ianuarie, în baza căreia toate activitățile neesențiale se închid la ora 17:00, o măsură similară cu cele adoptate în alte națiuni, precum Austria sau România (?).
Și Polonia a optat pentru noi restricții, iar Ungaria a prelungit starea de alarmă până la jumătatea anului 2022, în timp ce alte țări se confruntă în această etapă cu dificultăți suplimentare: noul ministru german al Sănătății – unde guvernul intenționează să instituie obligativitatea vaccinării – a descoperit marți că nu are suficiente doze pentru avansul campaniei de imunizare.