Europa a depăşit America de Nord in primele trei luni ale acestui an ca valoare a tranzactiilor cu proprietati imobiliare. In scadere cu 67% fata de anul trecut, “deal-urile” din America de Nord si de Sud au insumat circa 32 de miliarde de euro, in vreme ce in Europa au fost consemnate afaceri de 38 de miliarde de euro, potrivit DTZ Equinox.

In ciuda franarii dezvoltarii pietei, Marea Britanie continua sa fie “soprana” pietei imobiliare europene, in prima parte a anului aici inregistrandu-se tranzactii de peste 14 miliarde de euro, chiar daca cifra inregistrata inseamna o diminuare cu 61% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Si in Germania, Suedia si Belgia, volumul de vanzari a scazut cu valori cuprinse intre 40% and 78%, in functie de sectorul de piata. Astfel, tranzactiile cu imobile de birouri din Germania s-au diminuat cu 78%, acesta fiind segmentul cel mai afectat de criza financiara.

Pe de alta parte, in Spania, unde criza a lovit cu furie, valoarea tranzactiilor a crescut, motivul fiind in principal achizitia complexului Boadilla del Monte de catre PropInvest pentru 1,9 miliarde de euro. Turcia, Romania si Bulgaria sunt alte tari unde cresterea economica a asigurat interesul investitorilo pentru piata, conform Real Capital Analytics, citati de Property EU.

Data: 16 iunie 2008

Sursa: Property EU