Este vorba despre creşterea explozivă a preţurilor la gaze naturale şi energie electrică, ce a afectat anul acesta ţările Europei.
Va putea da Uniunea Europeană un răspuns comun la creşterea masivă a preţurilor la energie?
Joi, 2 decembrie, miniştrii Energiei din ţările membre UE se întâlnesc pentru a discuta despre un răspuns comun la acest scumpiri, având în vedere că există totuşi multe diferenţe de opinie între ţări cu privire la necesitatea reformării regulilor din sector, notează agenţia Reuters.
Preţurile la energie au atins niveluri record în ultimele luni în Europa, una dintre cauze fiind şi livrările limitate de gaze ce s-au suprapus cu cererea ridicată în economiile care şi-au revenit după efectele pandemiei.
Preţurile rămân şi acum relativ ridicată faţă de media multianuală, cu toate că au mai scăzut faţă de maximele istorice înregistrate în luna octombrie.
Poziţii divergente în rândul statelor membre
Nu este prima reuniune de acest fel la nivelul UE: în ultimele luni, au avut loc mai multe reuniuni de urgenţă, la nivel de lideri sau de miniştri, însă statele membre ale Uniunii nu au putut găsi până acum un răspuns comun la această problemă.
Multe state membre UE au utilizat măsuri naţionale temporare pentru a-şi proteja consumatorii de creşterea facturilor, inclusiv prin reducerea taxelor la energie sau acordarea de subvenţii pentru gospodării.
Miercuri, Germania, Danemarca, Ţările de Jos şi alte şase state membre au dat miercuri publicităţii un comunicat comun în care îşi exprimă opoziţia faţă de solicitările venite din partea guvernelor altor state vizând reformarea pieţelor energetice europene.
Plafonarea preţurilor sau trecerea la un sistem diferit de stabilire a preţurilor naţionale la electricitate ar putea descuraja tranzacţiile cu electricitate între statele membre şi ar submina stimulentele pentru adăugarea de energie regenerabilă în sistem, afirmă statele semnatare ale declaraţiei.
De partea cealaltă, Spania, Franţa, Polonia şi alte ţări sunt în favoarea reformării pieţei energetice europene propunând măsuri precum restrângerea participării speculatorilor financiari pe piaţa europeană a certificatelor de poluare sau achiziţii comune de gaze naturale de către statele UE pentru a forma rezerve strategice.
Ce alte subiecte importante vor mai fi abordate în şedinţa de joi?
În tot acest timp, Comisia Europeană a anunţat că va studia avantajele unor opţiuni pe termen lung şi a cerut organismelor de reglementare să investigheze dacă piaţa europeană a certificatelor de poluare şi piaţa europeană de electricitate funcţionează în mod adecvat.
În cadrul întâlnirii de joi, miniştrii Energiei din statele membre UE vor analiza şi progresele făcute în cadrul negocierilor destinate impunerii unor ţinte mai ambiţioase la nivel european în ceea ce priveşte îmbunătăţirea eficienţei energetice şi extinderea energiilor regenerabile în acest deceniu.
Un alt subiect ce s-ar putea afla pe agenda discuţiilor este “taxonomia privind finanţarea sustenabilă”, în condiţiile în care statele membre aşteaptă să vadă care va fi decizia Comisiei Europene cu privire la includerea gazelor naturale şi energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi.