Economiile statelor din Europa Centrala si de Est sunt cele mai vulnerabile in fata actualei crize economice, cea mai severa de la al doilea Razboi Mondial, conform declaratiei lui Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale.

Potrivit acestuia, economia mondiala se va contracta cu 1,7% in acest an, fata de o crestere de 1,9% inregistrata in 2008. In ceea ce priveste rata de crestere in tarile emergente, raportul Perspective Economice Globale al BM arata ca aceasta va scadea de la 5,8%, in 2008, la 2,1%, in acest an.

„Tarile aflate in curs de dezvoltare sunt lovite de socuri succesive, tinand cont ca bancile au restrictionat creditarea iar economiile puternice se afla in declin”, a declarat Robert Zoellick. „Tarile din Europa Centrala si de Est sunt cele mai amenintare”, a adaugat acesta.

Pana acum, Ungaria si Polonia, cat si alte tari din regiune, au inregistrat o scadere a exporturilor si se confrunta cu blocarea creditarii si a investitiilor, in contextul crizei economice. Ungaria a asistat chiar la o reducere a ratingului sau de catre agentia Standard & Poor’s.

Zoellick a mai spus ca tarile emergente sunt amenintate si de o „criza a somajului”.

„2009 va fi un an periculos”, a concluzionat Zoellick, spunand ca trebuie elaborate masuri pentru iesirea rapida din criza.

Sursa: Bloomberg