Europa a fost la un pas de dezastru. Amănunte șocate au fost scoase la iveală de cotidianul german Die Welt, citat de presa de la Atena. Sursa citată precizează, într-un articol publicat marți, că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan ar fi vrut să provoace un incident militar cu Grecia în Mediterana de est.
Articolul a fost intitulat „Războiul calculat al lui Erdogan”, și susține că ”dacă ar fi fost după Erdogan, navele sale militare ar fi scufundat de mult un vapor grecesc în Mediterana”, se arată în ziarul grecesc Kathimerini.
Acesta arată că, potrivit dezvăluirilor făcute de Die Welt, care citează surse militare turcești, Erdogan le-ar fi cerut generlilor săi în urmă cu câteva zile să scufunde o navă a Greciei, dar să aibă grijă ca în timpul acțiunii să nu fie nicio persoană ucisă.
Generalii s-ar fi opus, însă. Altcineva din anturajul președintelui turc ar fi sugerat atunci să fie doborât un avion de luptă grecesc, pentru că pilotul ar fi putut să se catapulteze și nu ar fi murit. Dar generalii au refuzat din nou.
Conflictul se ține în lanț
De foarte multe săptămâni, Turcia și Grecia sunt implicate într-un conflict din ce în ce mai militarizat, generat de războiul pentru resursele naturale din Mediterana și controlul asupra perimetrelor de explorare.
Turcia a investit masiv în nave de foraj maritim care operează și în Mediterana și în Marea Neagră, și, ca o victorie, Erdogan a anunțat recent că țara sa a descoperit cel mai mare zăcământ de gaze naturale din istoria sa, în Marea Neagră, în apropiere de perimetrul românesc Neptun Deep.
Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a propus, la Berlin, în cadrul discuțiilor purtate de miniștrii de externe ai UE pe tema conflictului dintre Grecia și Turcia pe marginea explorărilor din Mediterana, ca Turcia să înceteze operațiunile, urmând să fie instituit un moratoriu asupra explorărilor în zonele maritime aflate în dispută.
Uniunea Europeană e pregătită
Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni împotriva Turciei care ar putea fi decise la Consiliul European din 24 septembrie, ca răspuns la diferendul între Atena şi Ankara privitor la Mediterana Orientală, a anunţat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.
Măsurile respective, menite să limiteze capacitatea Turciei de a face explorări pentru gaz natural în apele disputate, ar putea viza persoane, nave sau utilizarea porturilor europene, a menţionat Borrell.