"Ţările europene trebuie să se gândească bine la importanţă sănătăţii cetăţenilor pentru mersul economiei. Sănătatea trebuie să fie o prioritate pentru guverne, nu numai pentru ministerele de sănătate", a spus Zsuzsanna Jakab, directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Una dintre tendinţele cheie identificate în discuţiile experţilor a fost aceea că în vremuri austere, inegalităţile dintre clasele sociale cresc, iar săracii sunt cel mai greu loviţi. De aceea, politicile de sănătate ar trebui să ţină în primul rând cont de nevoile acestora, în caz contrat aceştia punând o mare presiune economică pe stat ulterior, care va trebui să le acorde ajutoare şi facilităţi.
Şi medicii au fost afectaţi de criză: secretarul general al Federaţiei Europene a Asociaţiilor de Asistenţi Medicali, Paul De Raeve, a dat ca exemplu Republica Moldova, unde asistenţii au ajuns să aibă salarii de maxim 100 de euro pe lună.
"Ne îndreptăm către catastrofe, la modul în care finanţăm acum sănătatea. Dacă neglijăm în continuare acest segment, poveri de mult uitate precum anumite boli grave, transmisibile, pot reveni", a spus directorul direcţiei de sănătate din Columbia, Marea Britanie, John Ashton.
În Marea Britanie, unul din 25 de oameni cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani este şomer. Studiul Alianţei Europene pentru Sănătate Publică notează că această statistică este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât oamenii care îşi pierd locul de muncă tind să dezvolte dezechilibre psihice. De pildă, în Grecia, rata sinuciderilor a crescut cu 17% din 2008, iar 55% dintre bărbaţii din această ţară au fost diagnosticaţi cu diferite afecţiuni psihice. În Franţa, guvernul a redus decontările cu sănătatea cu 2,4 miliarde de euro, din care 40% vor fi făcute prin încurajarea consumului de medicamente generice şi economii la medicamente şi echipamente medicale. Grecia a luat de asemenea măsiri de reducere a costurilor cu medicamentele: preţul genericelor nu poate depăşi 40% din preţul omedicamentlui original. Totodată, aici, din lipsa creditelor pentru plata furnizorilor externi, în jur de 160 de tipuri de medicamente, de la antibiotice la antidepresive, nu se mai găsesc în farmacii.