In Europa de Est numarul milionarilor a crescut cu 14,3% in 2007, comparativ cu anul anterior, sustine un studiu realizat de Merrill Lynch si Capgemeni. Procentul se inscrie in trendul economiilor emergente, precum cele din Orientul Mijlociu (+15,6%) si America Latina (+12,2%). Castigurile mari vin din exporturi de marfuri si din servicii financiare. Tarile din regiune, cu cea mai mare rata de crestere a milionarilor, sunt Slovacia (+16%), Cehia (+15,1%) si Rusia (14,4%). Rusia este un exemplu putin iesit din comun, deoarece a reusit sa se mentina in top 10 desi cresterea din 2007 este mai mica decat cea din anul precedent. De altfel, Rusia este o tara cu multa populatie saraca, cu o lipsa acuta de infrastructura moderna, o populatie in scadere si imbatranita, precum si un mediu inconjurator in stare de degradare. Pe latura financiara, Moscova are un cuvant greu de spus, deoarece cele mai tari IPO-uri din anul trecut au fost pe bursa rusa. Studiul arata ca in Rusia s-au pompat bani din afara, mai ales ca tara este prima in topul exportatorilor de gaze si a doua in clasamentul producatorilor de petrol.
Un motiv pentru care numarul de milionari a crescut in Europa de Est mai sta si in faptul ca, potrivit studiului Merrill Lynch-Capgemini, economiile din aceasta regiune, America Latina si Asia-Pacific au inregistrat cele mai mari cresteri ale PIB. Studiul ofera ca exemple elocvente trei economii din regiune: Rusia, Polonia si Ungaria, care au inregistrat cresteri ale PIB de 7,4%, 6,6% si respectiv 1,7% in 2007 fata de anul precedent. Studiul apreciaza faptul ca in Polonia si Cehia, cresterea PIB-ului s-a datorat consumului realizat de domeniul privat.
Referitor la cheltuielilor bogatilor, graficul arata pentru cei din Europa ca 22% din cheltuieli sunt investiti in arta, 17% pentru obiecte de colectie,12% in bijuterii sau ceasuri, 12% sunt cheltuiti pe vacante si calatorii, 9% pe consumabile, 9% pe obiecte de folosinta indelungata si 7% pe intretinere personala. Nu trebuie uitat faptul ca 9% sunt alocati pentru sportului. Atat pariuri, sporturi practicate, meciuri vazute din cele mai scumpe locuri din tribune, cat si investitii in domeniu. Probabil ca la oameni mai implicati in sport, precum Roman Abramovici procentele arata putin altfel in ceea ce priveste investitiile in sport.
Sursa: World Wealth Report, realizat de Merrill Lynch si Capgemeni