Cheltuielile de consum din statele UE au înregistrat ritmuri diferite: în 13 state cheltuielile au scăzut în termeni anuali, în timp ce în alte 14 state au crescut. Creşterile modeste înregistrate de câteva dintre marile economii europene (Germania: 1,8% şi Spania: 1,6%) au fost compensate de scăderi  în alte state cu economii importante (Italia:-2,8% şi  Marea Britanie:-0,4%), în timp ce în Franţa cheltuielile de consum în ultimul trimestru din 2011 au variat extrem de puţin (-0,1%). În Grecia, Irlanda şi Portugalia s-a înregistrat un declin pronunţat al cheltuielilor de consum  în T4 2011.
O evoluţie pozitivă au avut din nou statele din Europa de Est, care şi-au menţinut ritmul impresionant de creştere a cheltuielilor de consum. Estonia (9,8%), Lituania (9,7%), Letonia (6,7%) şi Slovenia (6,1%) sunt printre statele cu cea mai buna perfomanţă în ultimul trimestru din 2011.
Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe s-a realizat pe baza sumelor cheltuite efectiv, nu pe sentiment sau opinii, aceste date fiind ajustate ulterior cu volumul emiterilor de carduri Visa, preferinţele de plată ale consumatorilor şi inflaţia. Spre deosebire de alţi indicatori sau alte studii care au la bază sentimentul sau opiniile din anumite sectoare, acest Barometru reflectă cu exactitate cheltuielile de consum reale de pe teritoriul UE, luând în considerare tendinţa tot mai mare a consumatorilor de a plăti cu cardul, dat fiind că 1 € din fiecare 7 € cheltuiţi în Europa este plătit cu un card Visa.