Statele din Europa de Est vor ieşi lent din recesiune, însă au apărut deja semne încurajatoare referitoare la revenirea economiilor din regiune, consideră mai mulţi analişti intervievaţi de AFP, citat de Mediafax.
„Ieşirea din recesiune pentru Europa de Est va fi lentă, dar deja încep să apară date încurajatoare”, a declarat consilierul financiar Bogdan Baltazar.
Chiar dacă economiile au continuat să scadă în al doilea trimestru în mai multe state din estul continentului, declinul nu a fost atât de puternic precum în primele trei luni, a precizat el.
În România şi Ungaria, Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut în perioada aprilie-iunie cu 1,2% şi respectiv 2,1%, comparativ cu primul trimestru, după diminuări de 4,6% şi 2,6% în primele trei luni. Pentru ansamblul acestui an, România estimează o scădere economică de 8,5%, iar Ungaria o contracţie de 6,7%. Bulgaria, intrată în recesiune în primul trimestru, anticipează un declin de 6,3% pentru 2009.
În schimb, economia Cehiei a crescut cu 0,3% în al doilea trimestru, în raport cu primul, în pofida unei scăderi anuale de aproape 5%. Evoluţia economiei Slovace a fost şi mai bună, cu un avans de 2,2%. În perioada aprilie-iunie, faţă de acelaşi interval al 2008, PIB a coborât cu 5,3%.
Aceste cifre au depăşit estimările analiştilor.
„Veştile bune se adaugă celor primite din Franţa şi Germania (care au ieşit, de asemenea, din recesiune în al doilea trimestru – n.r.)”, a afirmat analistul băncii Tatra Juraj Valachy.
Polonia şi Slovacia s-au descurcat mai bine decât vecinii lor
Economiile din Europa de Est nu se regăsesc toate în aceeaşi situaţie, iar relansarea lor depinde în mare măsură de revenirea activităţii din comerţul internaţional şi de reformele interne, consideră analiştii.
„Polonia şi Slovacia s-au descurcat mai bine decât vecinii lor, statele baltice se confruntă cu cele mai grave probleme, iar între cele două grupe se află România, Bulgaria şi Ungaria”, a declarat analistul economic Aurelian Dochia.
România şi Bulgaria ar putea ieşi din recesiune în 2010
Polonia a beneficiat de o structură economică solidă şi de o piaţă internă semnificativă, care a compensat parţial reducerea exporturilor. Slovacia a reuşit, de asemnea, să-şi păstreze competitivitatea, cu toate are o economie bazată în mare parte pe exporturi, în principal pe cele de automobile.
„Faptul că salariile au fost ţinute sub control, în vederea intrării în zona euro, a ajutat mult Slovacia”, a precizat Dochia.
Bulgaria a decis să diminueze cu 15% cheltuielile publice şi să limiteze contrabanda, pentru a majora veniturile. În România, funcţionarii publici vor fi trimişi în concediu fără plata pentru zece zile, măsură care ar trebui să reducă cu 0,3% deficitul bugetar. Ministerele au început, de asemenea, să anunţe reduceri de personal, însă fără a preciza vreo cifră totală.
România şi Bulgaria ar putea ieşi din recesiune în 2010, cel mai probabil în a doua jumătate a anului, a precizat Dochia.
SURSA: Mediafax