Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru o vară plină de evenimente, având în vedere crizele declanşate recent în Europa de Est, care au perturbat ultimele trei vacanţe sezoniere, şi să îşi gestioneze mai bine influenţa în regiune, relatează „Wall Street Journal”, în ediţia electronică. Războiul din Georgia, din august 2008, i-a surprins pe cei mai mulţi diplomaţi europeni la plajă, criza gazelor din Ucraina a început de Anul Nou, iar Parlamentul moldovean a ars de Paşti, comentează cotidianul.
În Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, după ce Parlamentul nu a reuşit să voteze de două ori noul preşedinte. O altă criză a gazelor ar putea izbunci în iulie sau august, în situaţia în care Gazprom se luptă pentru a-şi mări veniturile, iar Ucraina întâmpina dificultăţi în achitarea facturii pentru gaze.
Cu ochii pe Moscova
Pe fondul acestei activităţi intense, UE îşi exercită abilitatea de a influenţa evenimentele din estul Europei în schimbul aderării, comentează autorii articolului, considerând însă acest lucru o greşeală, deoarece extinderile din 2004 şi 2007 ale UE nu au făcut decât să împingă ţările estice şi mai departe.
Totodată, Uniunea Europeană nu reuşeste să-şi transforme rolul economic în influenţă politică. Rusia îşi gestionează resursele mai prudent, şi a adoptat o politică a stimulentelor. Ea a oferit ţărilor vecine beneficii concrete, precum deschiderea pieţei muncii, energie ieftină şi împrumuturi, dar şi concesii pe durata crizei economice. Odată cu războiul din Georgia, Rusia a arătat că îşi foloseşte puterea, nu numai cea militară, ci aplicând inclusiv constrângeri din punct de vedere economic.
Fostele ţări sovietice, „ţin aproape” de ruşi, nu de Occident
Uniunea Europeană nu ţine pasul cu Rusia în acest sens, susţin autorii articolului. Ocazional se foloseşte de sancţiuni precum interzicerea călătoriilor şi îngheţarea activelor pentru liderii din Belarus din cauza fraudării alegerilor, care nu au dat însă roade. „Soft power” (puterea de influenţă prin cooptare, nu prin coerciţie – n.r.) a Uniunii Europene este adesea ineficientă, în special la nivelul cetăţenilor. Politica sa restrictivă faţă de regimul de vize afectează direct clasa de mijloc din ţările est-europene, care nu mai are asftel acces la curentul principal european.
Incapacitatea Uniunii Europene de a transforma regiunea şi tendinţa ţărilor slabe (în principal fostele republici sovietice, n.red) de a se apropia mai degrabă de Rusia decât de Occident face ca aceste probleme să apară frecvent. Acest lucru se produce din cauza statalităţii fragile, dar şi pe fondul lipsei de control asupra teritoriului şi de acaparare a statului de interese şi corupţie.
SURSA: Mediafax