Rusia trimite o undă de șoc în Europa. Războiul din Ucraina face ravagii pe întreg continentul, care este acum în stare de șoc. Potrivit ultimelor informații, compania rusă Gazprom a redus cu încă o treime livrările de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream.
În ceea ce privește motivul invocat de Gazprom, sursa citată precizează că a fost nevoită să oprească un echipament al firmei germane Siemens, a doua zi după o primă reducere drastică, relatează AFP şi DPA.
„Gazprom opreşte funcţionarea unei alte turbine cu gaz a Siemens la staţia de comprimare Portovaia”, unde are loc umplerea Nord Stream, şi a cărei producţie cotidiană va trece joi de la 100 la 67 de milioane de metri cubi pe zi.
Astfel, în cursul zilei de miercuri, Gazprom a anunţat o primă scădere de la 167 la 100 de milioane mc. Practic, ultima decizie ridică la aproape 60% scăderea aprovizionării cotidiene prin gazoductul submarin care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.
Germania acuză Rusia de o ”decizie politică”
Deși Gazprom susține că aceste scăderi au la bază motive tehnice, Germania în schimb susține că este vorba despre o decizie ”politică” luată de Moscova în ciuda sancțiunilor impuse de Occident de la declanșarea războiului și până în prezent.
O reacție rapidă după anunțul Gazprom a venit din partea Germaniei. Ministrul german Robert Habeck a acuzat Rusia că încearcă să provoace probleme prin reducerea aprovizionării cu gaz. Mai exact, oficialul german declara că rușii nu vor altceva decât să provoace o creștere a prețurilor la nivel european.
„Justificarea părţii ruse este pur şi simplu un pretext. Este în mod evident strategia lor să creeze disconfort şi să provoace creşterea preţurilor”, a spus Habeck la Berlin.
„În prezent, deficitul de gaz poate fi acoperit procurând gaz de pe piaţă, deşi la preţuri mari”, a mai adăugat Habeck, care a subliniat faptul că există și o serie de stocuri de gaze în Germania, care confirmă că „securitatea aprovizionării este garantată”.
Livrările de gaze din Rusia scad constant
În același timp, oficialul german a făcut un apel la populație să economisească energie, adăugând că guvernul de la Berlin „va acţiona dacă este necesar”.
Menționăm faptul că în ultimele luni, exporturile de gaz rusesc spre Europa scad constant, însă, în ciuda acestui lucru, veniturile Rusiei nu au fost însă afectate, datorită creşterii preţului la gaz.
Doar în ultimele săptămâni Gazprom a decis să întrerupă livrările de gaz către mai mulţi clienţi europeni care au refuzat să plătească în ruble, în condițiile în care, după sancțiunile impuse de Occident, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca statele „neprietenoase” care vor să cumpere gaz rusesc să plătească în ruble în conturi din Rusia, deși contractele prevăd plăţi în euro sau dolari.