Europa e la mâna Rusiei! Anunțul făcut de la cel mai înalt nivel. Și România e afectată

Europa

Sursă: Dreamstime

Europa și România se confruntă cu o creștere fără precedent a facturilor la gaze și electricitate. De mai multe ori, Vladimir Putin, președintele Rusiei, declara că Nord Stream 2 nu are nicio legătură cu această explozie de prețuri, precizând că Moscova este pregătită oricând să livreze mai mult.

Vicepremierul rus Alexandr Novak vine cu precizări de ultimă oră referitoare la situația gazelor. Potrivit acestuia, consumul de gaze din Rusia se află la un nivel record. În același timp, oficialul rus a mai adăugat că Moscova este gata să crească livrările în Europa, în cazul în care acest lucru îi va fi solicitat transmite Reuters.

De menționat este faptul că reacția acestuia vine în contextul în care preţurile spot ale gazelor au crescut cu 800% în acest an, ca urmare a redresării cererii după pandemia de coronavirus. Pe de altă parte, acestea au mai scăzut în octombrie, după ce Rusia, care este un furnizor major de gaze al Europei, a afirmat că ar putea să mărească livrările, dar nu a făcut încă acest lucru.

În ceea ce privește situația din Rusia, oficialul rus susține că totul se datorează redresării economice active.

”Vreau să subliniez că în Rusia s-a ajuns la un consum record de gaze în acest an, care se datorează redresării economice active”, a afirmat Novak într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 1, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Amintim faptul că Rusia, a cărei producţie de gaze şi ale cărei exporturi în Uniunea Europeană se află aproape de niveluri record, iar în primă fază trebuie să îşi asigure rezervele proprii de gaze, înainte de a mări livrările pe piaţa spot a Europei.

Cât gaz mai are Rusia

Pe de altă parte, Novak nu a spus cât de mari sunt rezervele de gaze ale Rusiei, dar a estimat că unităţile europene de stocare a gazelor mai au nevoie de circa 25 de miliarde de metri cubi de gaze. Totodată, ministrul a insistat că cererea internă puternică nu va împiedica Rusia să ofere Europei o cantitate mai mare de gaze, dacă va primi astfel de solicitări.

Într-un interviu acordat pentru CNBC, Johannes Benigni, șeful firmei de analize JBC Energy a declarat recent că Europa urmează să treacă prin cea mai dură iarnă, din cauza unei crize energetice alimentată ani de zile.

Totodată, el mai adăuga că gestionarea tranziției Europei către o economie verde a fost „condusă de haos”, iar prețurile ridicate la energie ar putea persista până în 2025, trecerea prin iarnă depinzând în mare măsură de cum va fi vremea.

”Vedem că această piață se află sub un stres continuu. În timp ce vorbim chiar acum, prețurile sunt foarte mari înaintea iernii și asta generează multă anxietate”, a spus el.

Totodată, el mai preciza atunci că în luna noiembrie, Rusia ar putea furniza mai multe gaze naturale, lucru care va ajuta utilitățile europene să își completeze stocurile, dar, avertizează el, trecerea prin iarnă va depinde în mare măsură de cum va fi vremea.