Europa e la pământ! Lockdown-ul a pus stăpânire pe mai multe state europene din cauza valului de infectări cu noul coronavirus. Din această cauză, autoritățile au impus noi măsuri dure cetățenilor europeni.
Este prăpăd în Europa din cauza COVID-19. Țările europene impun din nou noi și noi restricții, în încercarea de a opri numărul record de infectări cu noul coronavirus.
Grecia intră de sâmbătă în carantină totală, ia măsurile se vor aplica timp de trei săptămâni. Locuitorii nu mai pot ieși din casă fără aprobare prin mesaj telefonic. Rămân însă deschise grădinițele, școlile și magazinele pentru nevoi esențiale.
Anglia a intrat în carantină începând de astăzi, timp de o lună. Pe perioada a patru săptămâni, localurile nu mai pot primi clienți, ci doar să facă livrări. Elevii și studenții vor merge în continuare la cursuri.
Francezii se află în aceeași situație ca englezii, măsurile urmând să se aplice până cel puțin pe 1 decembrie. Spre deosebire de carantina din primăvară, acum școlile au rămas deschise. În Franța situația e dramatică, fiind anunțate 58.000 de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore.
Ungaria închide barurile şi cluburile de noapte şi va impune o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, pentru a limita infectările cu coronavirus.
Irlanda a fost prima țară europeană care a anunțat pentru a doua oară intrarea în carantină de la începutul pandemiei. S-a întâmplat pe 22 octombrie, iar măsura va rămâne în vigoare până la începutul lunii decembrie. Nici în acest caz unitățile de învățământ nu au fost închise.
Țara Galilor a intrat în carantină 14 zile. Cursurile au continuat însă în școlile primare și anumite clase de gimnaziu.
În Italia sunt patru regiuni în zona roșie în care nu se intră și nu se iese fără motive bine întemeiate. De asemenea, localurile, magazinele considerate ne-esențiale și școlile se vor închide, iar deplasările vor fi restricționate la strictul necesar. Suedia a evitat impunerea unei carantine și a lăsat restaurantele şi majoritatea şcolilor deschise până de curând.
În Germania s-au închis barurile, restaurantele, piscinele și instituțiile culturale, iar competițiile sportive profesioniste se desfășoară fără spectatori.
În Portugalia, un procent de 70% din populație trebuie să rămână la domiciliu și să nu iasă decât pentru motive esențiale precum mersul la serviciu sau la școală, urmând ca de luni să intre în vigoare starea de urgență sanitară.
Belgia este și ea în carantină parțială. Toate magazinele neesențiale, saloanele de înfrumusețare, restaurantele, inclusiv cele din hoteluri și-au suspendat activitatea.
În unele state a fost aplicată carantina de noapte. Restricții de circulație sunt în vigoare în Spania, Cehia și Austria, în intervale orare care pot începe de la ora 20.00 până la 5 – 6 dimineața.