Rusia, amenințare fără precedent pentru Europa. NATO ne mai poate apăra?

Rusia își continuă activitățile menite să intimideze aliații NATO și să submineze stabilitatea vecinilor din Europa de Est. Armata rusă își îmbunătățește capabilitățile de a desfășura forțe armate mari, de-a lungul frontierei sale de vest, și de a comite atacuri de oriunde din Marea Baltică, până la Marea Neagră, potrivit unei analize 19fortyfive.com

De asemenea, Rusia are capacități de atac aerian și de rachete de precizie care ar putea distruge forțele NATO, bazele, logistica și alte infrastructuri ale Alianței. Amenințarea militară rusă în creștere acordă o importanță sporită capacităților militare ale statelor aflate sub amenințarea directă a agresiunii convenționale rusești.

Armata rusă se vrea a fi un instrument de constrângere politică

Moscova duce și o ofensivă ”guvernamentală” împotriva NATO. În acest efort, armata rusă se vrea a fi un instrument de constrângere politică, precum și un mijloc de a atingere a obiectivelor prin forță. A dovedit-o în aprilie, după disputa politică cu Ucraina. Atunci, Moscova a desfășurat rapid trupe de-a lungul granițelor sale cu Ucraina.

În plus, Moscova a anunțat recent că va crea 20 de noi unități militare în vestul Rusiei pentru a se opune NATO. Rusia și Belarusul vor efectua un exercițiu militar major, ZAPAD („WEST”) conceput pentru a-și testa abilitățile de „apărare” împotriva unei amenințări NATO.

Capacitățile rusești de contracarare a NATO au fost modernizate

De mai bine de un deceniu, Rusia s-a angajat într-un efort masiv și costisitor pentru a-și moderniza întreaga armată, convențională și nucleară. Acest program de modernizare a fost axat în special pe capacitățile rusești de contracarare a NATO. Rusia și-a sporit semnificativ desfășurarea terestră, maritimă, aeriană și de rachete, atât cantitativ, cât și calitativ. De asemenea, și-a îmbunătățit facilitățile critice, inclusiv zona de intelligence, supraveghere și recunoaștere (ISR), comandă, control și comunicații (C3) și logistică.

Aceste îmbunătățiri ale capacităților militare convenționale rusești constituie o amenințare directă și indirectă la adresa NATO. După cum a concluzionat un studiu RAND, o consecință a acestor eforturi este reducerea timpului strategic de avertizare necesar Alianței. O astfel de avertizare este esențială pentru ca NATO să poată reacționa la un atac rusesc de-a lungul flancului estic. Fără un avertisment, Alianța nu va putea să se mobilizeze și să mute forțele spre est.

NATO trebuie să facă imediat mai mulți pași

Experți ai Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) au publicat un articol in care cer o politică NATO mai coerentă în vederea apărării flancului estic al Alianței. Ei cred că NATO trebuie să facă imediat câțiva pași:

„În primul rând, ar trebui să recunoască semnificația strategică a regiunii Mării Negre. Apoi, NATO ar trebui să îmbunătățească conștientizarea situației și să se pregătească pentru răspunsuri politice și militare rapide la provocările Kremlinului de-a lungul flancului estic. În al treilea rând, aliații trebuie să îmbunătățească capacitățile aeriene și balistice. În cele din urmă, NATO ar trebui să sprijine partenerii NATO din regiunea Mării Negre – Ucraina și Georgia – în paralel cu creșterea investițiilor în dezvoltarea lor economică.”, scriu experții CEPA.

În același timp, cred experții, cea mai bună soluție ar fi prezența permanentă a armatei SUA în Europa de Est, în special în Polonia. De asemenea, NATO ar trebui să mai ia ceva în calcul: îmbunătățirea capacității membrilor Alianței și a altor state de a se apăra în est.

Sursă foto: Dreamstime