Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat vineri că a propus Comisiei Europene să procedeze la „achiziţii în grup” de gaze pentru a creşte puterea de negociere a UE în faţa exploziei preţului la energie, transmite AFP.

„Dacă achiziţionarea de vaccinuri în grup funcţionează, de ce nu ne sporim puterea de negociere făcând o achiziţie de grup şi o rezervă strategică de gaze în Europa?”, a întrebat Sanchez în cadrul unui forum economic la Pontevedra (nord-vestul Spaniei), la care a participat şi omologul său portughez Antonio Costa.

Astfel de achiziţii ar constitui o modalitate „de a răspunde în comun la problemele care privesc nu doar Spania şi Portugalia”, ci „întreaga Uniune Europeană”, a adăugat şeful guvernului spaniol, precizând că a făcut propuneri în acest sens „Comisiei Europene şi tuturor ţărilor membre”.

Preţul la gazele naturale a explodat în ultimele săptămâni pe pieţele mondiale, atrăgând după sine o creştere a preţului la electricitate în multe ţări din Europa, în special în Spania, Franţa şi Italia.

Potrivit experţilor, această tendinţă se datorează redresării economice mondiale după luni de lockdown din cauza pandemiei de COVID-19, problemelor de mentenanţă şi importurilor din Asia în special.

În faţa acestei situaţii, mai multe ţări europene au luat măsuri pentru a limita impactul acestei creşteri asupra facturiore consumatorilor, cum ar fi Spania, unde guvernul a decis să scadă temporar TVA-ul la electricitate.

Prețul gazului continuă să crească pe piața europeană

Datele de tranzacționare de la bursa ICE din Londra arată că prețurile gazelor pe piața europeană de tranzacționare a energiei electrice au depășit în ziua de vineri, 1 octombrie, un nou record.

Astfel, prețurile gazelor aproape au ajuns la 1.200 de dolari pe mia de metri cubi, fiind a patra zi consecutivă în care suma depășește pragul de 1.000, transmite trend.az

După deschiderea bursei, contractele futures au început să se tranzacționeze cu 100 de euro pe MWh, echivalentul a 1.199,44 de dolari pe mia de metri cubi, conform indicelui olandez TTF.

Ulterior, prețurile gazelor au scăzut cu 1,7%, până la aproximativ 1.150 de dolari pe mia de metri cubi. Unul dintre motivele unei astfel de creșteri accentuate ar putea fi scăderea de aproape trei ori a fluxului de gaze naturale livrate prin conducta de gaz Yamal-Europe, care s-a înregistrat vineri dimineață.

Totodată, prețurile au oscilat deoarece comercianții au cântărit potențialul de reducere a cererii în raport cu oferta/

Sursa foto: Dreamstime