Analistii straini considera ca daca acest ritm se va mentine, atunci va fi amenintata cresterea economica in zona. Vanzarile cu amanuntul s-au redus cu 0,5%, in august fata de iulie 2002, si cu 0,9% fata de perioada similara de anul trecut (indeosebi pe seama Germaniei, Belgiei si Olandei), mult mai mult decat se asteptasera oficialii europeni, pe fondul caderii indicelui de incredere a consumatorilor (in PIB, consumul populatiei si al firmelor reprezinta 57%). Royal Ahold (Olanda), al treilea mare comerciant de produse alimentare din lume, si-a redus vanzarile cu 2% in acest an, inregistrand in al doilea trimestru 2002 o pierdere neta de aproape 200 milioane de dolari, prima pierdere in ultimii zece ani de activitate. Carrefour, de asemenea, a raportat pierderi si scaderi de profit. Slabirea dolarului sau aprecierea euro nu a dat motive de bucurie europenilor, afectand exportatorii ale caror venituri au fost diminuate. Sectorul manufacturier a stagnat. Ingrijorarea privind situatia economiei globale a descurajat volumul comenzilor. Firmele au trecut la reduceri de personal. Potrivit statisticilor, producatorii au concediat mai multi salariati decat au angajat in ultimele 15 luni.
Germania. La bilantul din august, Germania era cap de lista in randul tarilor europene, din punctul de vede al diminuarii cererii de produse, potrivit unui studiu realizat de NTC Research, preluat de Reuters. Acest lucru a determinat reduceri masive de personal, iar perspectivele pentru revigorarea vanzarilor cu amanuntul sunt „cenusii”, potrivit anticiparilor analistilor.
Franta. Cresterea economica a fost sub asteptari, cu numai 0,5%, procentaj estimat pentru al treilea trimestru din acest an. Indicele de incredere a investitorilor este in cadere cu cateva puncte, de la 100,8 la 98. Un sfert din economia franceza, reprezentata de sectorul manufacturier, a fost afectata din punctul de vedere al veniturilor, ca urmare a aprecierii euro cu 10%, in raport cu dolarul american. Rata somajului a atins procentajul de 9%. Economistii vorbesc despre perspective nefavorabile tarii.
Italia. Cu o rata a inflatiei de 2,3% in luna iunie a acestui an, Italia inregistreaza cel mai scazut indice de crestere a consumului din ultimii cinci ani. Temerile privind situatia economica ii determina pe analisti sa aprecieze ca acest indice va scadea si in lunile urmatoare.
Spania. Se situeaza mult deasupra celorlalte state membre UE in ceea ce priveste nivelul inflatiei anualizate, cu 3,4%, si cu o crestere a PIB cifrata la jumatatea celor inregistrate in anii precedenti: 2% anualizat in trimestrul al doilea (tinta pentru 2002 este de 2,2%), fata de 4,2% in 2000, 4,1% in 1999, 4,3% in 1998.
Transporturile. British Airways, cea mai mare companie aeriana din Europa, si-a redus activitatea cu 10%, dupa pierderile de peste 260 milioane de dolari inregistrate in al treilea trimestru al anului trecut. Traficul de pasageri la KLM s-a redus cu 2%, iar capacitatea de transport cu 3%. Cea mai mare pierdere in randul companiilor aeriene a inregistrat-o Swissair, care dupa atacul terorist din 11 septembrie a intrat in faliment. Pe scheletul marii companii aeriene elvetiene a luat fiinta Swiss Air Lines Ltd. (cu o capacitate de zbor cu 30% mai mica). Air France a inregistrat pierderi brute de aproape 130 milioane de euro in ultimul trimestru al anului trecut, fata de un profit de 32 milioane euro consemnat in anul fiscal anterior. In vara acestui an, guvernul francez si-a exprimat intentia de a vinde 35% din actiunile companiei aeriene. Asociatia internationala de transport aerian anticipeaza o redresare financiara globala a acestui sector abia in 2004.
Asigurari. Valoarea despagubirilor estimata dupa evenimentele din 11 septembrie a fost de aproximativ 30 miliarde de dolari. Acest lucru a influentat in mod dramatic pretul actiunilor companiilor de asigurari listate la burse. Pentru Credit Suisse Group aceasta a insemnat o reducere a rezervelor cu 900 milioane franci elvetieni, la sfarsitul lunii iunie 2002, de la un varf de 3,9 miliarde franci elvetieni in 1997. Piata londoneza de asigurari Lloyds a avut de platit 1,9 miliarde lire sterline, despagubiri pentru pagubele produse de atacurile din septembrie, si a solicitat investitorilor sai o finantare de peste 1,2 miliarde de lire sterline.
Turismul. TUI, unul dintre cei mai mari operatori in turismul international, si-a redus profiturile de la 322 milioane euro la 143 milioane euro, in al doilea trimestru din 2002, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezervarile din aceasta vara, consemnate la TUI, au scazut cu mai mult de 6%, fata de 2001.
Stocuri de petrol si gaze naturale mai mari
Dupa epuizarea zacamintelor din Marea Nordului, Europa a devenit dependenta de importuri de petrol si gaze naturale. Se estimeaza ca importurile de titei vor creste de la 70%, cat sunt in prezent, la 90%, in 2030, iar pentru cele de gaze naturale procentajul va sari de la 40% la 70%, atata timp cat acest tip de combustibil este cel mai folosit pentru producerea de energie electrica.
Imediat dupa ce a aparut riscul unui atac armat impotriva Irakului, in cadrul Comisiei Europeane au aparut propuneri potrivit carora guvernele tarilor UE sa-si genereze in comun rezervele strategice nationale. Proiectul prevede cresterea stocurilor de consum de la 90 de zile, in prezent, la 120 de zile, si o treime din rezerve sa fie detinuta direct de state, intrucat la ora actuala acestea se afla in proprietatea companiilor petroliere. Marindu-si rezervele, Uniunea Europeana ar putea interveni asupra pietelor atunci cand ar exista temerea ca pretul petrolului ar incarca factura importurilor de titei cu mai mult de 0,5% din PIB, cat reprezinta in prezent.