Josep Borrel trimite o undă de șoc în UE! Europa este în pericol. Ce este de făcut

Așadar, șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a vorbit despre prima sa schiță a ”Busolei strategice”, cel mai apropiat lucru pe care UE l-ar putea avea de o doctrină militară. Documentul este asemănător cu ”Conceptului strategic” al NATO și, potrivit spuselor lui Josep Borrell, este crucial pentru securitate. Șeful politicii externe al Uniunii Europene spune că Europa este în pericol și că trebuie să avem capabilitățile de implementare rapidă, notează Reuters.

Forța de criză a Uniunii Europene, una dintre soluții

O idee este de a avea o forţă de criză a UE de 5.000 de oameni, a spus Josep Borrell, subliniind totuşi că alianţa NATO condusă de SUA rămâne în primul rând responsabilă pentru apărarea colectivă a Europei. Miniştrii de externe şi apărării din UE vor aborda problema luni, cu scopul de a conveni asupra unui document politic în martie.

În timp ce ţările europene au soldaţi foarte pregătiţi şi putere cibernetică, navală şi aeriană, resursele sunt duplicate în 27 de armate, iar misiunile de intervenţie şi de asistenţă ale UE sunt de dimensiuni modeste. De asemenea, statelor membre le lipsesc capacităţile logistice şi de comandă şi control ale Statelor Unite şi nu pot egala cu colectarea lor de informaţii.

„Avem o responsabilitate strategică”

Cu toate că evaluarea separată a amenințărilor este confidențială, diplomații citează statele cu probleme de la frontierele Europei drept zone în care UE ar putea avea nevoie să trimită trupe de menţinere a păcii sau să evacueze cetăţenii.

Președintele american Jon Biden și omologul său francez, Emmanuel Macron au trimis un comunicat de presă comun în care era notat că Uniunea Europeană ar putea fi un aliat mai util pentru Statele Unite ale Americii dacă își dezvoltă capacitățile militare de sine stătătoare.

„Avem o responsabilitate strategică. Cetăţenii vor să fie protejaţi. Puterea diplomaţiei nu este suficientă”, a spus Josep Borrell despre puternica economie a Uniunii Europene, care este cel mai mare bloc comercial din lume.

Chiar dacă au fost făcute progresele în construirea unui fond comun de apărare pentru a dezvolta arme împreună, de la sfârşitul anului 2017, Uniunea Europeană încă nu desfăşoară grupuri de luptă de dimensiunea unui batalion, în cazul unor crize.

”Toate ameninţările cu care ne confruntăm se intensifică, iar capacitatea statelor membre individuale de a face faţă este insuficientă şi în scădere”, a spus Josep Borrell în prefaţa proiectului.