Agenția Europeană de Mediu avertizează că Europa se confruntă cu riscuri climatice grave. Lipsa evaluării acestora ar putea duce la situații catastrofale. Căldura extremă, seceta, incendiile de pădure și inundațiile se agravează, afectând viața pe întreg continentul. Aceste evenimente devin noua normalitate și trebuie să fie un semnal de alarmă, conform directorului AEM.
„În ultimii ani, Europa s-a confruntat cu călduri extreme, secetă, incendii de pădure și inundații care se vor agrava, chiar și în scenariile optimiste privind încălzirea globală, afectând condițiile de viață pe întreg continentul”, a transmis agenția în comunicatul său privind evaluarea riscurilor climatice în Europa.
„Aceste evenimente reprezintă noua normalitate. Ele trebuie să fie, de asemenea, un semnal de alarmă.”, a subliniat directoarea AEM, Leena Ylä-Mononen, în cadrul unei conferințe de presă.
36 de riscuri climatice majore pentru Europa
Studiul AEM enumeră 36 de astfel de riscuri majore pentru Europa. Dintre acestea, 21 necesită o acțiune imediată și opt un răspuns de urgență.
Printre acestea se numără, în primul rând, riscurile asociate ecosistemelor, mai ales celor marine și costiere. Efectele combinate ale valurilor de căldură marină, acidificării oceanelor și epuizării oxigenului din mări, alături de alți factori antropogeni (poluare, pescuit etc.), amenință funcționarea acestor ecosisteme.
„Rezultatul poate fi o pierdere substanțială a biodiversității, inclusiv evenimente de mortalitate în masă”, se menționează în raport.
AEM consideră că prioritatea este ca guvernele și populațiile europene să recunoască în unanimitate riscurile și să accepte să facă mai mult, mai repede.
„Trebuie să facem mai mult și să avem politici mai puternice”, a subliniat Ylä-Mononen.
Sudul Europei este regiunea cea mai expusă la riscuri climatice
Sudul Europei este regiunea cea mai expusă riscurilor climatice, însă Agenția Europeană de Mediu (AEM) a recunoscut „progresele considerabile” în înțelegerea și pregătirea pentru aceste riscuri. AEM identifică sudul Europei ca fiind mai vulnerabil la incendii, penuria de apă și impactul acestora asupra agriculturii și sănătății.
De asemenea, zonele costiere și cele de joasă altitudine sunt afectate de inundații și eroziune. Totuși, nordul Europei nu este scutit de riscuri, precum recentele inundații din Germania sau incendiile de pădure din Suedia.