Europa va extinde lista insectelor autorizate ca hrană umană. Comisia Europeană a aprobat consumul larvelor de gândac de bălegar
Comisia Europeană a dat undă verde comercializării larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare și consum uman.
Această insectă devine a patra al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018, și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum afirmă Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU). Chiar și așa, autoritățile avertizează că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee.
În iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci. S-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte. Pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină. Pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.
Abia în luna ianuarie a fost autorizată comercializarea larvei gândacului de bălegar în Uniunea Europeană. În Spania, pe lângă aceasta, celelalte insecte permise sunt viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.
Acesta din urmă, care a fost autorizat în primele zile ale anului 2023, poate fi folosit pentru produse precum pâine și chifle multicereale, biscuiți și grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, potrivit datelor colectate de Asociaţia Consumatorilor – FACUA, relatează 20 MINUTOS.
UE a aprobat utilizarea făinii de greieri
De asemenea, cu puțin timp în urmă, Uniunea Europeană (UE) a aprobat comercializarea făinii de greieri ca aliment nou, sub formă de pulbere parțial degresată. Dispoziţia a fost publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare pe data de 24 ianuarie 2023.
Comisia UE a aprobat utilizarea făinii de greieri în diverse alimente. Printre acestea se numără: pâine, biscuiți, batoane de cereale, biscuiți, paste umplute și neumplute produse uscate, sosuri, din leguminoase și legume, în pizza, produse din paste, zer praf, produse înlocuitoare de carne, supe sau chiar băuturi asemănătoare berii, produse din ciocolată, gustări, altele decât chipsurile și în preparate din carne, destinate populației generale.
În martie 2022, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a adoptat un aviz științific privind siguranța pulberii parțial degresate de Acheta domesticus întreg, care a devenit astfel un nou aliment, potrivit publicației Il Sole 24 Ore.