Germania, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, se implică în soluţionarea unui conflict ce stă să erupă între două ţări vecine, apropiate României. Ce planuri are ministrul german de Externe?
Ministerul german al Afacerilor Externe, Haiko Maas, va întreprinde o vizită de lucru marţi la Atena, apoi la Ankara, în încercarea de a aplana tensiunile dintre Grecia şi Turcia. Este vorba despre criza regională provocată de explorările unilaterale de hidrocarburi din Marea Mediterană ale Turciei, informează luni AFP.
„Este necesar ca Germania să rămână în dialog cu cele două părţi”, pentru că „obiectivul este ca Turcia şi Grecia să îşi rezolve diferendele direct una cu cealaltă”, a transmis Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului condus de Angela Merkel.
„Aceste eforturi (de mediere) sunt şi rămân necesare” pentru a se ajunge la o detensionare şi „a găsi o soluţie la tensiuni”, a precizat şi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Germania, Christofer Burger.
„O nouă escaladare ar putea avea consecinţe grave”
Germania asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene. Ministrul Heiko Mass se va deplasa marti, 25 august, astfel în cele două capitale, urmând să aibă întrevederi atât cu omologul său grec Nikos Dendias, cât şi cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, înainte de a se întâlni cu şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu.
„Avem temerea că tensiunile continuă să afecteze relaţiile dintre Turcia şi UE şi că o nouă escaladare ar putea avea consecinţe grave”, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAE german, scrie Agerpes.
În ultimii ani au fost descoperite importante zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane, iar asta a sporit apetitul ţărilor riverane şi a suscitat tensiuni între Ankara şi Atena, care îşi dispută unele zone maritime.
Ca dovadă că situaţia din zonă este una tensionată, o navă greacă şi o navă turcă au intrat săptămâna trecută în coliziune într-o zonă revendicată de Atena, unde Ankara a desfăşurat nave de război, afirmă o sursă militară grecească.
Temându-se că va fi exclusă de la împărţirea imenselor rezerve de gaze naturale din regiune, Ankara a desfăşurat astfel, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea Europei.