Comisia Europeană lansează un avertisment privind noile variante ale virusului, care pot da peste cap ce s-a realizat până acum. Noile variante ale coronavirusului riscă să submineze revenirea creșterii economice înregistrate în Europa, în timp ce continentul se confruntă cu o nouă creștere a infecțiilor. Este avertismentul lansat de comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.
Paolo Gentiloni a declarat că este „prea devreme pentru a declara victoria asupra pandemiei”, în ciuda previziunilor legate de PIB pentru acest an, arată CNBC.
„Încă suntem într- o pandemie”, a răspuns Gentiloni, întrebat despre riscul major actual pentru economia UE. „Ar trebui să fim foarte precauți cu privire la posibilele noi variante și trebuie să consolidăm campaniile de vaccinare”, a adăugat oficialul UE.
Restricțiile nu vor avea același impact economic ca cele anterioare
El a spus că este posibilă introducerea de noi restricții. „Nu vor avea același impact economic ca cele anterioare… Economia noastră s-a obișnuit deja cu astfel de situații”, a adăugat oficialul european.
Potrivit CNBC, săptămâna trecută, Comisia Europeană a proiectat o creștere a PIB-ului de 5% atât pentru UE, cât și pentru zona euro în acest an. Bruxelles-ul a subliniat că, în ciuda unor impedimente, este de așteptat ca blocul comunitar să crească într-un ritm semnificativ în următorii doi ani.
Europa „a redus practic decalajul”
Mai multe state UE au început să înregistreze deja un număr mare de infecții cu Covid-19 în ultimele zile, în special în țările în care ratele de vaccinare sunt încă relativ scăzute. Austria și Olanda au anunțat impunerea de noi restricții sociale.
În ciuda dificultăților cu care se confruntă, Europa „a redus practic decalajul” privind nivelul său de producție de dinainte de pandemie, cu o creștere de 2,2% în trimestrul al treilea față de trimestrul precedent, a spus Gentiloni.
Problema prețurilor la energie, o altă incertitudine a UE
O altă incertitudine a blocului comunitar este problema prețurilor la energie. UE se confruntă cu o creștere rapidă a prețurilor la gaze naturale și la electricitate după perioada de vară. În ciuda unor intervenții guvernamentale, există îngrijorări cu privire la impactul pe care-l va avea acest lucru asupra consumatorilor.
Comisia Europeană susține că inflația din zona euro va atinge un vârf de 2,4% în 2021, înainte de a scădea la 2,2% în 2022 și la 1,4% în 2023.
Între timp, se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să înăsprească politica pe tot parcursul anului 2022 și să anunțe o potențială majorare a ratei dobânzii, la sfârșitul anului viitor. BCE a susținut până acum că o inflație mai mare va fi temporară, iar Comisia Europeană este de acord cu această evaluare. Gentiloni a declarat că, că dacă inflația se va dovedi temporară, atunci BCE nu va trebui să înăsprească politica monetară.